Ekonomi

Çalışanlar Dikkat: Maaşlara Yüzde 50 Zam Kapıda !

Dünya genelinde en fazla mesai yapma oranı en yüksek olan ülke Türkiye. Türkiye’de kış saati uygulamasının kaldırımlası başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı fazla mesai yapma oranında büyük bir artış gözlemlendi. Günde 11 saatten fazla mesai yapılmasının yasak olması nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olaya alternatif bir çözüm getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetimleri nedeniyle fazla mesaiden dolayı birçok kuruma ceza kesildi. Bu yıl ülkede kış saati uygulamasının kaldırılması nedeniyle diğer ülkelerle oluşan zaman farkı neticesinde mesai yapma oranları daha da arttı.

– Türkiye’de mesai
Yasaya göre bir işçi günde en fazla 11 saat mesai yapabiliyor. Yıllık ise fazla çalışma süresinin 270 saati aşmaması gerekiyor. Fazla mesai yapan çalışanlara, normal maaşının %50’si kadar fazla ödeme yapılması gerekiyor. 

İş Kanununda yer alan ilgili maddeye göre, haftalık çalışma süresi 45 saat. Fazla mesailerde, yarım saate kadar yapılan mesai saatleri 30 dakika, yarım saatten fazlası için ise 60 dakika sayılıyor. İşçilerin fazla mesai yapmaları gereken durumlarda, onayının alınması gerekiyor. 

-Türkiye’de ortalama çalışma süresi
* % 19’u 55 saat
* % 21.4’ü 65 saat
* % 8.8’i 75 saat

Habertürk’ün haberine göre, hamilelik ve emzirme süresi boyunca işçilerin gece çalıştırılması da yasak. 18 yaşını doldurmamış olanların da gece çalışması yasak. 

Kamupersoneli.net|ANKARA