Ekonomi

Çalışma Hayatında Kritik Değişiklik! Tazminat Sorunları Çözülüyor

Kamupersoneli.net olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan (Yeni Ekonomi Programı) YEP kapsamında merak edilen detayları derledik.

Bu kapsamda çalışma hayatında kritik adımlar atılacağı ifade edilirken tazminat sorunlarının çözüme kavuşacağı ifade edildi.

Ayrıca bu çalışmaya sendikaların nasıl bir tutum sergileyecekleri merak konusu olmuş durumda.

İŞ MAHKEMELERİ

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışma hayatının en büyük sorunlarından birisi kıdem tazminatı olarak görülmekte. Bilindiği gibi iş mahkemelerinde yer alan dosyaların yüzde 90’ına yakını tazminat ile alakalı olarak detayları barındırıyor.

Bu konu arabuluculara taşındığı süreçte çözüme kavuşuyor ancak yüzde 90’ı bu oranda yer alırken kıdem tazminatı ödemeleri yapılamıyor.

İlk olarak 1 yılını doldurmamış çalışanlar kıdem tazminatı alamıyor. İşverenler bunu 11 ay sonunda giriş- çıkış uygulayarak ortadan kaldırıyor.

Kısacası kaç yıl çalışılırsa, çalışılsın kendi isteği ile ayrılanlar tazminat ödemesinden yararlanamıyor.

Tazminatı hak etmiş olsa bile işveren ödeme yapmıyor ve mahkeme süreleri uzun olduğundan dolayı dava rafa kaldırılıyor.

Yeni Asır’ın haberine göre herhangi bir kuruluşun buna büyük holdinglerinde dahil olduğu belirtilirken kıdem tazminatı fonu olarak hiçbir kaynağı yer almıyor ve çalışanlar işten çıkarılacakları süreçte paralarını alabiliyorlar diğer türlü ödeme yapılmayarak sadece mahkeme sonucu bekleniyor.

Ufak firmalarda birkaç çalışan işten çıkarılması durumunda tazminatlarını ödemek için sermayeden alınıyor.

ÇÖZÜM NASIL UYGULANIYORDU?

Çözüm birkaç yıl önce kıdem tazminatı fonu kapsamında gündeme taşındı. Ancak bütün tarafların bir araya gelerek anlaşma yapması gerekmekteydi.

Bu sisteme göre işletmeler her ay belirli miktarda parayı fona koyacak e her çalışan kendi fonunda parasını biriktirebilecekti kısaca tazminatı garanti olacak işletmelerde ağır yükten kurtulmak gerekecekti…

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Bakan Albayrak tarafından açıklanan YEP kapsamında sosyal tarafların kararlarıyla beraber kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek.

Üç yıllık dönem kapsamında çalışanlar ile işverenlerin ayrıca kamunun bir araya geleceği görüşmelerde kıdem tazminatı sorunu ortadan kaldırılacak.

NASIL OLMASI GEREKİYOR?

Kıdem tazminatı fonunda yer alanlar açısından birkaç kritik yer bulunuyor.

Bu zamana kadar birikmiş tazminatların korunmasında fayda var ve kazanılmış olan haklara dokunulmaması gerekiyor.

Şu anda 1 yıl için 30 günlük brüt ücret tazminat olarak ödenmekte ve bundan geri adım atılmaması şart.

Yani mevcut haklardan geriye gidilmemeli. Bunun dışında tazminata garanti gelmesi, işten kendi isteği ile ayrılanın da tazminat alacak olması, iş değiştirdiğinde tazminatı taşıyabilmesi gibi olumlu yanları bulunmakta.

Kamupersoneli.net I ANKARA