Ekonomi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İmar Affı Tarifesini Hazırladı

İmar barışı ile 13 milyon konutun imar ve ruhsat sorunu çözülecek. Bu imar barışı için gözler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çevrildi. 

İMAR BARIŞI YASALAŞTI

Mülkiyet ve imar sorunu olan, imar almadan yapılan yapılar veya daha sonra eklentiler yapılmış yapılar için getirilen imar barışı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşüldü ve yasalaştı. Konu ile ilgili olarak Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı usul ve esaslar için bir yönetmelik hazırlıyor. Bu yönetmeliğin 24 Haziran erken seçimleri öncesine yetişmesi hedefleniyor. Bu yönetmeliğe göre ilk adım kayıt formu oldu ve bu formu dolduran vatandaşlar ilk adımı atmış olacaklardır.

NE KADAR BEDEL ALINACAK?

Peki bedel nasıl alınacak? Konutlarda yüzde 3 ticari konutlarda ise yüzde 5 oranında bedel alınacak. Buna göre Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden bedel belirlenecek.

BİLGİLENDİRME YAPILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından son başvuru tarihi 31 Ekim 2018 olarak belirlendi. Yapı sahipleri ise kayıt bedellerini 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödeme şansı bulacaklar. Bu yasa kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 81 ilin Çevre ve Şehircilik il müdürlerine Ankara’da bilgilendirme yapıldı.