Ekonomi

CHP'li Aykut Erdoğdu: Ücretlere düşük zam yapmak için resmi enflasyon rakamları, düşük açıklandı!

Erdoğdu, TÜİK’in bugün açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, saray vesayeti altındaki TÜİK’in kendisine verilen görevi yerine getirdiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Hükümetin sopayla enflasyonu düşürme çabası bu ay aylık 0,40 puan düşüş ile yıllık enflasyonun yüzde 20,3’ çekilmesi sonucunu verdi. Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı kapsamında yılsonu enflasyon hedefi yıllık yüzde 20,8 olarak belirlenmişti. İstatistik kurumu başkan yardımcısının görevden alınması ve çeşitli sektörlerin karlarından vazgeçiyormuş görüntüsü vererek giriştikleri Enflasyonla Topyekun Mücadele müsameresi ile YEP hedefinin de aşıldığı görülüyor.”

Enflasyonun beklentilerin bile altında açıklanması nedeniyle çalışan ve emeklilerin yaşadıkları enflasyon oranında değil, TÜİK tarafından makyajlanmış rakama göre zam aldıklarının altını çizen Erdoğdu şöyle devam etti:

“Alt ve orta sınıfın bütçesini kapsayan gıdada yıllık enflasyon yüzde 25, konutta yüzde 24, ev eşyasında yüzde 32. Gerçek enflasyon kalemleri bunlar. Ulaştırma harcamalarının madde sepetindeki ağırlığı yüzde 17,47 ve aylık enflasyondaki 0,40 puanlık düşüşteki 0,45 puanlık katkı yapmış. Ulaştırma kaleminde fiyatlar yüzde 2,56 azalmış. Ulaştırma harcamalarındaki düşüşün başlıca sebebi olan ÖTV ve KDV indirimleri. Mart’tan sonrası tufan anlayışı hali hazırda ulaştırma harcamalarının başlıca sebebi olan ÖTV ve KDV indirimlerini yurttaşlardan misliyle geri alacak.”
Ulaştırma kaleminde en büyük payı dizel ve benzinli otomobil harcamalarının oluşturduğuna dikkat çeken Erdoğdu, otomobil ve hafif ticari araç satışları son bir yılda yüzde 42 daraldığını bildirdi. Bu sonuçta vergi indirimleri ve dövizin hız kesmesi ile iç talebin düşmesinin etkili olduğunu anlatan Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Normal şartlarda enflasyon düştüğünde döviz kuru düşer, ulusal para değer kazanır. Oysa bizde tam tersi bir durum var. Çünkü herkes yalan söylendiğini, istatistiklerle oynandığını biliyor. Hiçbir ekonomik verinin, istatistik bilginin doğruluğu ve güvenilirliği kalmadı. TÜİKin enflasyon rakamları ile pazar tezgahları ve market raflarındaki enflasyon rakamları arasında büyük fark var. Resmi rakamlar ne söylerse söylesin halk enflasyonun ne oranda yükseldiğini yaşayarak biliyor. Tek gerçek, vatandaş markete gittiğinde aynı alışverişe 4 ay öncesine göre 2-3 katı para ödediği. Devletin vergilerde yeniden değerleme oranı yüzde 23’ün üstünde iken, köprülere yüzde 43 oranında zam yapılmışken enflasyonun yüzde 20 olduğuna kimseyi inandıramazsınız. Enflasyon rakamları ile oynamak, yalan söylemek dar gelirlinin cebinden çalmaktır, kul hakkı yemektir. Seçimlere 87 gün kala açıklanan bu düşük enflasyon oranı ile maaşlara yapılan yüzde 10’lar civarında zammı halk değerlendirsin. Ücretliler zaten maaşlara yapılan refah payının kesilmesi nedeniyle devletten alacaklıydı, şimdi de gerçek enflasyonun altında belirlenen zam ile bu alacakları büyüdü.”

Bir Yorum