Ekonomi

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Merkez Bankası Başkanı günah keçisi ilan edildi, damat korunuyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sözcüsü Faik Öztrak CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında konuştu. CHP’li Öztrak Merkez Bankası eski başkanı Çetinkaya’nın görevden alınmasına ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu. Öztrak’ın yaptığı açıklama şöyle;

TCMB BAŞKANI GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİ, DAMAT KORUNUYOR

‘’Bütün bunlara rağmen şu ana kadar ekonomideki kötü gidişin bir tane sorumlusu vardır o da görevden zorla alınan TCMB Başkanı(!). Tek sorumlu o. Sabık başkan günah keçisi ilan edilmiştir, görevden alınmıştır, ama esas ekonomiden sorumlu olan bakan yani Saray’ın torpilli damadı korunmaya, muhafaza edilmeye devam edilmektedir’’ diyen Öztrak şöyle devam etti;

ÜLKE YÖNETİLEMİYOR, SAVRULUYOR… BEDELİ MİLLETİMİZ ÖDÜYOR

‘’Yine Plan’a bakıyorum Plan’ın bir yerinde TCMB’nin araç bağımsızlığından bahsediliyor, diğer yanda dönüyorsunuz arkadan bir başka bölüme para politikasıyla hiç ilgili olmayan bir bölüme faiz düşerse enflasyon düşer diyerek TCMB’nin araç bağımsızlığına el konuluyor. Değerli basın mensupları, bu ucube sistemle bu ülke yönetilemiyor, savruluyor. Bedelini de maalesef milletimiz ödüyor’’ dedi. Öztrak ayrıca Meclise getirilen 11. Kalkınma Planı hakkında da bazı bilgiler verdi.

11. KALKINMA PLANI ADETA BİR İTİRAF METNİ

Şimdide Meclise 11. Kalkınma Planını getirdiler. Torba Yasadan sonra o da çıkacak ondan sonrada Meclis tatile girecek. Şimdi 11. Plan zaten hukuken malul bir vaziyette geldi. Birinci yılında öngördüğü bütçenin 6 ayı uygulanmıştı zaten plan Meclis’e geldiğinde. Büyüklükler de belli olmuştu. Dolayısıyla bu plana baktığınız zaman bu planın derdine derman olacak bir bütüncül, realist, gerçekçi, ayakları yere basan, toplumun tüm kesimlerinin hani paydaş, paydaş diyorlar ya toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini almış olan bir plan olmadığını görüyoruz. Özel ihtisas komisyonlarında ben merak ediyorum önerilen hususların acaba ne kadarı bu plana yansımış vaziyette? Bakıyorsunuz genel genel bir takım laflar. Ama bir şey daha var. Bu plan belki ufuk vermiyor ama bu plan çok önemli bir itiraf metni.  Bu plan 2023’ün yani cumhuriyetin yüzüncü yılı hedefleri diye bugüne kadar konuşulan, iktidarın böbürlene böbürlene millete anlattığı hedeflerin hiçbirinin tutmayacağını gösteriyor.

İYİ HEDEFLER YARIYA DÜŞÜRÜLMÜŞ, KÖTÜ HEDEFLER İKİYE KATLANMIŞ

Çok ilginçtir iyi hedefler, mesela gelir hedefleri yarıya düşürülmüş. Kötü hedefler mesela işsizlik hedefi de iki katına çıkarılmış.  5’ten 10’a. Şimdi böyle baktığınız zaman şunu diyebilirsiniz bazıları onu diyor. İhracat hedefi yine 500 milyar denmiş 227 milyar olmuş. Yarıya inmiş.

BİZ BU ÜLKENİN POTANSİYELİNİ BİLİYORUZ

Bu hedefler çok mu iddialıydı diye sorabilirsiniz. 2011 yılında cumhuriyetin 100. yılına doğru yeni ekonomi stratejisi diye bir kitap yayınlamıştık arkadaşlar Cumhuriyet Halk Partisi olarak. Bizim burada ihracat hedefimiz 650 milyar. Bunlar 500 diyordu biz 650 diyorduk. Çünkü biz bu ülkenin potansiyelini biliyoruz. Bu ülkeye doğru ilaç verildiği zaman bu milletin neleri yapabileceğini çok iyi biliyoruz. Onun için 500 iddialıydı. Hayır 500 aslında iddiasız bir hedefti 500’ü bile gerçekleştiremediler ancak yarısını yapabildiler.

100. YIL HEDEFLERİ TEK ADAM REJİMİ İÇİN FEDA EDİLDİ

‘’Yıllarca yatırımcıları, iş insanlarını, esnafı bu hedeflerin peşinde koşturdular ona göre ileriye dönük olarak hesaplarını yaptırdılar. Şimdi onlar çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. Ve sebebi de bu iktidarın aslında hiç de ahım şahım olmayan bu hedefleri bile tutturamamasından kaynaklanıyor. Evet, 11. Kalkınma Planı, bu kadroların elinde, sarayın elinde, sarayın damadının elinde son 10 yılın kaybedileceğini açık seçik ortaya koyuyor. Bu hedefler, maalesef Cumhuriyet’in 100. Yıl hedefler tek adam parti devletinin inşası için acımasızca feda edilmiştir’’ dedi.