Ekonomi

CHP’den bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcu olanlar için ‘Borç Yapılandırma Fonu’ önerisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının Nisan 2019’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttığını belirterek, “Hanelerin borç sorununa acilen el atılmazsa sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, bireysel kredi kartı borçlularına ilişkin olarak yaptığı açıklamayı değerlendiren CHP’li Erdoğdu, AKP iktidarında vatandaşların en temel ihtiyaçlarının dahi borçlanılarak karşılandığı bir kredi düzeni yaratıldığını söyledi. Reel ücretlerin enflasyona yenildiği bir ekonomide, insanların geçinebilmek için zorunlu olarak krediye yöneldiğine dikkat çeken Erdoğdu, bu durumun her geçen yıl hane halkı borçlarını artırdığını ifade ederek şöyle devam etti:

“Bu borçlar vatandaşların yeterli geliri olmamasından dolayı ödenememiş icraya düşmüş ve nihayetinde varlık yönetim şirketlerinin eline düşmüş durumda. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarındaki tahsili gecikmiş alacak miktarı 5 Temmuz 2019 itibarıyla 19,7 milyar TL’yi geçti. Bu insanların hayata yeniden başlayabilmesini sağlamak için vatandaşın ödeyemediği kredi borcunu, varlık yönetim şirketlerinin bankalardan aldığı fiyattan alacak ve anapara ödemesini belli bir takvime yayarak tahsil edecek bir ‘Borç Yapılandırma Fonu’ kurulması gerekli.”

FAİZLER NEDENİYLE BORCU ÖDEYEMİYORLAR

Amacın borçların silinmesi ya da affedilmesi değil, vatandaşın ödeyebileceği seviyelere çekerek tahsil etmek olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Erdoğdu şunları söyledi:

“BDDK verilerine göre, tasfiye olunacak alacak miktarı oranı, toplam bireysel kredilerde son bir yıl içinde, yani Mayıs 2018’den Mayıs 2019’a kadar yüzde 3,3’ten yüzde 3,8’e yükseldi. İhtiyaç kredileri kategorisinde de tasfiye olunacak batık kredilerin oranı aynı dönemde yüzde 4,7’den yüzde 5,3’e çıktı. Bireysel kredi kartı kaynaklı tasfiye olunacak alacakların oranı Mayıs 2019’da yüzde 6,15’e yükseldi. Risk Merkezi ve BDDK verileri hem sektörlerde batık kredi oranlarının hızla artmış olduğunu gösteriyor hem de vatandaşın daha fazla borcu olduğunu ve borcunu ödemekte zorlandığına işaret ediyor. Enflasyon karşısında maaşları eriyen vatandaş ister istemez kredi kartına yöneliyor. Ama faizlerin geldiği seviye nedeniyle de borçlarını ödeyemiyor. Krizin en sert biçimde etkilediği bu kesimin borç sorununa acilen el atılmazsa sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak.”

CHP olarak artan borç çevrimi sorununa karşı, düşük gelirli haneleri rahatlatmak amacıyla 2018 seçimlerine giderken seçim bildirgesinde ‘Borç Yapılandırma Fonu’ kurulmasını vaat ettiklerini hatırlatan Erdoğdu, borç yapılandırmanın devlete getireceği maliyeti düşürmenin mümkün olduğunu bildirerek şöyle dedi:

“Maliyeti düşürmenin esas yolu bankaların takibe düşmüş kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını sektör ortalaması rakamlarından fona satmasının sağlanması olacak. 5-10 yıllık ticari ve takipteki kredi portföylerini yüzde 1-2 ortalamayla varlık yönetim şirketlerine satan bankaların, tahsili gecikmiş bireysel ve kredi kartı alacaklarını fahiş oranlarla fona devretmesi engellenmeli, ellerinde tuttukları bireysel ve kredi kartı borçlarını bankalardan aldıkları oranların cüzi bir miktar fazlasıyla fona devretmesi sağlanmalıdır.” dedi.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK HARCAMASINDAN FAZLA DEĞİL

Toplumsal adalet duygusunun zedelenmemesi amacıyla borç yapılandırmasına başvurabilecek olanlar için aylık gelir limitinin asgari ücretin iki katına kadar belirlenebileceğine işaret eden Aykut Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Kurulan fon, piyasadan devlet tahvili faiziyle borçlanarak yapılandırmayı finanse edebilir. Faiz oranlarında değişim, tahsili gecikmiş alacak miktarının son aylarda fırlaması, yapılandırma başvurusunda bulunacakların kesin sayısının bilinememesi gibi nedenlerden kesin maliyet hesabı mümkün değil. Ancak faiz silme ve yapılandırma maliyetinin Cumhurbaşkanlığının son 10 yılda kullandığı 12,8 milyar TL örtülü ödenek parasının enflasyonla bugüne getirilmesi ile ortaya çıkan 20,4 milyar TL’lik harcama rakamından daha fazla olmayacağı ve milyonlarca emekçiyi rahatlatacağı açıktır. Borcunu ödeyemeyen bu yoksul kesimin sorununa acilen bu çözüm getirilmelidir” açıklamasında bulundu.

Bir Yorum

  1. Binlerce emekli hemen hemen her bankaya borçlu..bir an evvel çözüme kavuşturulup bir bankaya borçlanarak faizsiz kredi verilmesi. bir nisbette tüm emekliler rahata kavuşur…bayram ikramiyesinden iyidir

  2. Keyfi harcama yapanların parasını ben ödemek istemiyorum. İyice harcama kaynağı araştırılmalı.

  3. Emeklilerin icra borçlarını devlet alsin bizi banka ve varlık fonlarından kurtarsın.

  4. Kaya(emekli)Emeklilerin icra borçlarını devlet alsin bizi banka ve varlık fonlarından kurtarsın

  5. Neden hep emekliler çalışanlar asgari ücretliler yokmu sade onlar mı yasiyo bu ülkede

  6. insanlar gerçekten içinden çıkılmaz borç batağında banka avukatları varlık şirketlerinin baskısı altında buna acil çözüm gerekir.

  7. Hareketliliğin sağlanması için olmazsa olmazı faiz oranlarının düşürülmesi ve yapılandırilmayı acilen uygulamaktır . Aksine ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınacaktır…

  8. Konkordato Yapmasını iyi bilenler Halka Gelince Kaplan Oluyor.Erkeksen Seçimdeki Sözlerinde Dur.Sonra Böyle Seçimlerde Kaybedersin.Sıradaki seçimdede

  9. millet aliyor kredi karti. gelirinden fazla harciyor sonra da agliyor. kullanma kardesim sana silah dayiyan mi var. benim babamda emekli devlet bankasi her ay maasinin 2 kati kredi kullanma imkani sunuyor. O ay sıkıştiysan bu krediden kullan olsun bitsin..

  10. Sadece takibe düşen değil borcu olan herkese yapılmalı ben takibe düşmemek için sağdan soldan borç alıp yatirdigim için yararlanamadim gecen yapılandırmadan

  11. Acilen hayata geçirilmeli hatta gerekirse silinmeli yoksa milletin alım gücü kalmadı kriz bir nebze olsun bu şekilde önlenmiş olur ama gündemden düşmesin lafta kalmasın.

  12. Acilen hayata geçirilmeli hatta gerekirse silinmeli yoksa milletin alım gücü kalmadı kriz bir nebze olsun bu şekilde önlenmiş olur ama gündemden düşmesin lafta kalmasın.

  13. Rabbim bankaya borcu olan babama yardim et kredi borcu yüzünden yuvamız dagildi sayın cumhur başkanım lütfen banka borcumuzu tapilandirin bende çalışıp babama destek olup borcu kapatalim

  14. Kullanmayın diyen arkadaşlar demekki sizin için sıkıntı yok vede zorluk görmüyorsunuzdur gerçegi tok açın halinden ne anlar geliriniz fazla demektir rahatlıkla kullanmayın diyebildiginize göre

  15. Bkredi yüzündekolimiz buzuldu ay sunu geliyor kedi nasi ödyecez diye düsünüz bence olsun yapılandirman pis

  16. Eşim bir senedir parasını alamıyor, konkordato ile şirket paralarını vermedi.ama bizim banka borçlarının üzerine faiz üstünne faiz konoyor,biz konkordato ilan edemiyoruz, işçi her zaman eziliyor, kesinlikle çıkmalı yasa

  17. Eşim bir senedir parasını alamıyor, konkordato ile şirket paralarını vermedi.ama bizim banka borçlarının üzerine faiz üstüne faiz konuyor,biz konkordato ilan edemiyoruz, işçi her zaman eziliyor, kesinlikle çıkmalı yasa

  18. Bencede güzel olur ama sicil affı gelmediği sürece olmaz tek çare sicil afffiii

  19. Geliriniz sınırlıysa kart kullanırken dikkat edin.Lux yaşamaya çalışıp sonrada kart borcunu odeyemeyip sızlaniyorlar.Ayaginiz ı yorgzniniza göre uzatın.Benimde kredi kartım var ancak alışverişte düşünerek harcıyorum.Sozum herkese değil.Har vurup harman savuranlara.Dikkat edin,alış-veriş tutkunuzda zorunlu ihtiyaçlar dışında vazgeçin.Harca harca sonrada sızlaan.Gelirize göre harcayıp dikkat edilirse borçta birikmez.

  20. Insanlar çok zor durumda en önemlisi de bu kredi borçluların durumları Allah yardım etsin.

  21. Ayağını yorganına göre uzat, kazandığın kadar öde diyen değişikler…
    Sen 1 yıl boyunca maaşını düzensiz al , hatta 2-3 maaşın içerde kalsın .. Bak bakalım ayağını nereye uzatıyon neye göre uzatıyon… Milletin halinden anlamaz gelmiş burda bide atasözü örneği söylüyo beyinsizler.

  22. Umarım askıda kalmaz uygulanır sadece emekliler için değil çalışan yada işsiz kişiler içinde uygulanmalı.

  23. Varlık şirketi 10,000 TL Tutarı olan borcu 1000 TL ye Bankadan satın alıyor. Aradan 10 yıl geçiyor, borçludan 90.000 T.L istiyor. Yeryüzünde böyle kazancı olan sektör yoktur.

  24. bende emekliyim benimde kiradilrim var zamanı geldiğinde ödüyorum çalışmadan kiradi çekiyor kart kullanıyor oduyemiyor işin yoksa kulanmiyacaksin denildiği gibi yasa çıkarsa bizim gibi borcunu oduyenlere ne hak verilecek herkes ayağını yorganına göre uzatacak

  25. İnsanlar ben borçlanayim mi diye devlete sormazken ödenme noktasinda neden devleti sorumlu tutuyor anlamak mümkün degil.

  26. Malesef kredi kullanmak zorunda kalan çok mağdur ve zorunda kalan bir toplum haline geldik.. Ben yetim aylığı alıyorum kredi borcu yüzünden çalışamıyorum iş gücüm var ama bu konuda da yasalar yetersiz. Tek başına kira vs giderleri cozumlenemiyor. Kredi ödendiği için Kalan 200 TL ile geçim yapmak Bir yanda ödeme yapmak bir yana . Lütfen dikkate alınsın artık bizler yetim ve benim gibi kimsesiz bayanlar var ülkemizde . TC . Vatandaşı olarak ilgilerinin ve çözüm odaklı olmanızı arz ve talep ediyorum..

  27. kredi kartı kullanmayın ya da kredi cekmeyin diyen vatandaşlara sözüm.insanlarin yuvaları dağılıyor okuyorsanız eğer yorumları.herhalde siz bu memlekette yasamıyorsunuz limonun kilosu kaç lira haberiniz var mı acaba? Ben de bu sıkıntıları yaşayan bir emekli olarak yazıyorum harcamaları en aza indirdiğim halde ay sonunu getiremiyorum.94 TL maaşa gelen zam elimize geçmeden bitti bile. Allah sıkıntısı olan herkese yardımcı olsun.

  28. Doğru demiş insanlar odeyemiyor yapılandırma yaptım 31 olan borcum 50 geçti yaptıramadım 1400 yaptırdığımız halde gene yapılandırma yapmak istedim bu sefer 35600 üzeri yaptılar yaptırdığımız para ortada kayboldu artı ana bara 30 iken 35600 oldu bu çözümu çözüm istiyoruz

  29. Doğru demiş insanlar odeyemiyor yapılandırma yaptım 31 olan borcum 50 geçti yaptıramadım 1400 yaptırdığımız halde gene yapılandırma yapmak istedim bu sefer 35600 üzeri yaptılar yaptırdığımız para ortada kayboldu artı ana bara 30 iken 35600 oldu bu çözümu çözüm istiyoruz

  30. Doğru demiş insanlar odeyemiyor yapılandırma yaptım 31 olan borcum 50 geçti yaptıramadım 1400 yaptırdığımız halde gene yapılandırma yapmak istedim bu sefer 35600 üzeri yaptılar yaptırdığımız para ortada kayboldu artı ana bara 30 iken 35600 oldu bu çözümu çözüm istiyoruz

  31. Bunlar hangi yorganda uyuyorlar adam ölmüş bitmiş yorgan dan bahsediyor

  32. Bence bir defaya mahsus genel af olmalı Kredi ve kart borçluları için herşeye af geliyor o yüzden borçlu olanlarida bir bayram ettirin ne olur sizlere guvenimiz sonsuz

  33. Acilen yapılması gerekiyor vatandaş zor günler geçiriyor