Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Tarımsal hasılada dünyada yedinci, Avrupa’da ise birinci sıradayız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye tarımının geldiği noktada bazı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak, en az savunma sanayisinde dışa bağımlılık kadar tehlikelidir’’ vurgusu yaptı ve Türkiye’nin Tarımsal hasılada dünyada yedinci, Avrupa’da ise birinci sırada olduğumuzu iddia etti.

İthal ettiğimiz tarım ürünlere değinmeyen Erdoğan, ‘’Türk tarımını, küresel şirketlerin, sadece kar odaklı çalışan çarkı içinde kesinlikle ezdirmeyeceğiz’’ dedi.

O ZAMAN NEDEN İTHAL EDİYORUZ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir ülkenin tarımda dışa bağımlılığının ne kadar tehlikeli olduğu vurgusunu yaptı ama diğer taraftan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne, patates ve soğan dahil her türlü tarımsal ürünü İhale Kanunu’na tabi olmaksızın ithal etme yetkisi verilmesini öngören madde vergi paketine ilave edildi. TMO bu ayrıcalıklı madde sayesinde soğan, patates ve domates de dahil her türlü tarımsal ürünü ihale yasasının hükümlerine uymaksızın dilediği anda ithal edebilecek.

Erdoğan, Dünyanın 195 farklı ülkesine bin 690 tarım ürünü ihraç ettiğimizi söyledi ama uzman kişiler Erdoğan’ın bu iddiasına karşı ‘’O zaman TMO’ya neden ihalesiz ithal etme yetkisi verildi?’’ sorusunu yöneltti.

Konu ile ilgili açıklama yapan İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz’da, TMO’nun yurt dışından tarımsal ürün ithal etmesine de böylesine hızlı ithalat yetkisi almasına da gerek olmadığını belirtirken, “Tarlalar boş duruyor, TMO ithalat yetkisi alıyor. Bakın tam ekim zamanı. Neye ihtiyacınız varsa, neyi ithal etmek istiyorsanız bugün ekin mayısta, haziranda biçin. İthalat yapmayın” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ”Ata Tohumu Projesi’yle, ülkemiz gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin koruma altına alınmasını sağlıyoruz. Dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasını 250 bin örnek kapasiteyle Ankara’da hizmete açtık.”

”Çiftçilerimize 137,7 milyar lira tarımsal destek sağladık. Ana muhalefetin başındaki çıkıyor zaman zaman bir şeyler söylüyor. Devlet yalan söylemez. Meyve ürünlerinin tamamında kendimize yeter durumda olduğunu göreceğiz. Buğday konusunda yüzde 112 gibi bir oranı üretimde yakaladık. Bunlardan anlamaz. Böyle bir durum var. Tarımsal ürün ihracatımızı 17,7 milyar dolara çıkardık. Tarımda dış ticaret fazlamız yine ciddi bir rakama ulaştık.”

”Son 1,5 yılda zorunlu olmadıkça et ithalatı yaptırmadık. Besilik hayvan için kasım ayıyla beraber yeni ithalat müracaatı almıyoruz. Buna 2020’de de devam ediyoruz.Gıda kaybı ve israfının önlenmesine yönelik yeni tedbirler getiriyoruz. Gıdada taklit ve tağşiş cezalarını caydırıcı seviyeye yükselteceğiz.”

”Tavukçuluk üretimini garanti altına alacak sistemi kurduk, böylece yılda 220 bin adet yerli et ve yumurta amaçlı damızlık civciv üretimi yapılmasını sağlıyoruz. Bu damızlıklar kullanılarak 30 milyon tavuk üretilebilecektir” dedi.