Ekonomi

Devlet Çalışan ve Çalışmayan Annelere Farklı Alanlarda Destek Oluyor

Devlet birçok alanda çalışan veya çalışmayan vatandaşlara bünyesine bağlı kurumlar ile destek olmaya devam ediyor. 

Bu destekleri belirli aralıklarla Kamupersoneli.net olarak siz okuyucularımıza hatırlatıyoruz. Bu haberimizde devlet tarafından yapılan bu desteklerden, annelerin başvuruda bulunabileceklerini derledik.

Öyle ki devlet annelere, doğum parası, emzirme ödeneği gibi ödemeler yapıyor. Tüm bu ödemelere ilişkin detaylar şu şekilde,

DEVLET TARAFINDAN ANNELERE YAPILAN ÖDEMELER

Doğum Parası Ödemesi

Devlet geçtiğimiz yıllarda bir uygulamaya giren bir kanun ile 15 Mayıs 2015’ten sonra çocuk doğurmuş her anneye maddi destek sağlıyor. Bu destek çocuk sayısına göre değişmekte olup başvuru için hiçbir koşul aranmıyor. Tüm annelerin faydalanabileceği bu ödemeler ise Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapılıyor. Çocuk sayısına göre artan doğum parası ödemesinde devlet annelere ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için ise 400 TL ödeme yapıyor. Eğer belirtilen tarihten sonra anne üç çocuk doğurmuş ise anneye 600 lira destek ödemesi yapılıyor. 

Emzirme Ödeneği

Devlet tarafından yapılan annelere sağlanan ikinci ödeme ise süt parası. Emzirme parası olarakta adlandırılan bu ödeme yine devlet tarafından her anneye koşul olmadan veriliyor. Eğer anne çalışan ve sigortalı ise ödeme direk anneye yapılıyor. Ancak anne çalışmıyorsa ödemeler eşe yapılıyor. Devlet süt parası için annelere 133 lira ödemede bulunuyor. 

Çalışan Annelere Ödeme

Devlet çalışmakta olan annelere de bazı ödemelerde bulunuyor. Çalışan bir kadın doğum yaparsa devlet anneye doğum parası ödemesi yapıyor. Bu ödeme annenin çalıştığı dönemdeki brüt maaşına göre hesaplanır. Anneye doğum için verilen 16 haftalık izine göre bu ödemeyi ise anne çalıştığı işveren değil devlet yapıyor. Çalışan annelere yapılan doğum parası ödemesi ise 4424 TL ile 33 bin TL arasında değişiyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA