Ekonomi

Devlet Çalışan ve Çalışmayan Annelere SGK ve Aile Bakanlığı Aracılığıyla Maddi Destek Veriyor

Bilindiği üzere devlet vatandaşlara çeşitli durumlarda maddi destekler veriyor. Devlet tarafından sağlanan bu desteklerin bir kısmı da annelere yönelik.

Çalışmayan annelere ve çalışan annelere sağlanan bu destek miktarları ise ciddi rakamlara ulaşabiliyor. Kamupersoneli.net olarak devlet tarafından sağlanan bu desteklerin tamamını sizlerle paylaşıyoruz. 

DEVLETİN ANNELERE SAĞLADIĞI MADDİ DESTEKLER

Devletin çeşitli kurumları ve Aile Bakanlığı’na bağlı birimleri aracılığıyla sağladığı maddi desteklerin bazıları yeni doğum yapmış annelere yönelik. Devlet ayrıca kadın istihdamı çerçevesinde çalışan kadınlara doğum ve sonrasında kreş desteğinde bulunuyor. 

Devlet tarafından sağlanan bu desteklerin bazılarında annelerden hiçbir koşul talep edilmezken bazı destekler için özel şartlar bulunuyor. İşte bu destekler ve koşullar, 

SGK VE AİLE BAKANLIĞI ARACILIĞIYLA VERİLEN YARDIMLAR

Devletin annelerin mağdur olmamaları adına Sosyal Güvenlik Kurumu ve Aİle Bakanlığı’na bağlı birimleri aracılığıyla sağladığı o destekler.

Emzirme Ödeneği

Devletin tüm annelere koşulsuz sağladığı ilk destek emzirme yardımı. Tüm annelere sağlanan bu destek miktarı Mayıs 2015 yılından sonra doğmuş tüm anneleri kapsıyor. Çocuk sayısına göre artan destek detayları ve alınan ödeme miktarları şöyle. Buna göre devlet annelere doğum parası yardımında ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üç veya daha fazla çocuk için ise 600 TL ödeme yapıyor.

Süt Parası

Yine tüm annelere koşulsuz sağlanan ve her yıl düzenli artış gösteren bir diğer destek ise süt parası. Devlet doğum yapan her kadına 133 TL süt parası desteği sağlıyor. 

1015 TL Kreş Desteği

Annelere sağlanan bir diğer destek ise kreş desteği. Devlet 2 ve 5 yaş arası çocukları bulunan annelere çocukları için belirli bir oranda kreş desteği sağlıyor. Devlet tarafından sağlanan kreş desteği ailelere ek bir destek olarak sağlanıyor. Yani ailelere direk ödenen bir destek değil. Düzenleme kapsamında işveren tarafından kreş ve gündüz bakımevi için çalışanın ücretine ilave olarak yapılan ödeme, gelir vergisinden istisna ediliyor, yani vergi dışı bırakılıyor. Bu kapsamda sağlanan destek miktarı annenin ücretine göre değişmekle beraber 1015 TL seviyesinde.

İş Görememezlik Ödeneği; 

Devlet tarafından belirli koşulların sağlanması durumlarda çalışan annelere iş görememezlik ödemesi yapılıyor. Bu destek ile devlet, bir kadın bir işyerinde çalıştığı sırada anne olmaya hazırlanırsa doğumdan önce ve sonra izin ve maaş ödemesi konularında destek sağlıyor. Çalışan annelere sağlanan bu destek miktarı çalışan annenin brüt maaşına göre belirleniyor. Ayrıca annelere doğumdan önce ve sonra kullanacağı izinler sırasında maaş desteği sağlanıyor. 16 haftalık bu izin süresince maaş işyeri tarafından değil devlet tarafından ödeniyor. Bu desteklerden faydalanabilmek için ise anne adayının son bir yılda en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması gerekiyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Bize ödemiştir kreş yardımı 1.5 yıl gönderdik. Şimdi geri alıyor verdıgı parayı

  2. Ben bir taşeron olarak 1900 maaş almışım sòzde kiriz yok hep oyumu verdim bu iktidara birdaha verirsem Allah belâmı versin bukadar net geçinemiyom geçinemiyom yete artık bitirdiniz bizi hep suriyeliler verin onlar sizin vatandaşınız onlar 15 temmuzda ayağa kalktı dimi

  3. Ben taşerondan kadroya geçtim iki yaşında çocugum varbende bu yardimdan faydalana biliyomuyum

  4. Ben taserondan kadroya gectim benimdeiki yasinda çocugum var bende devletin verdigi kıreş yardımindan faydalanabilirmiyim acele cevap bekliyorum

  5. Calışmayan anneye yok malesef ikiz torunlarım var verilmedi

  6. Ben 2015 temmuzda doğum yaptım doğum parası aldım ama süt parasını almadım nasıl almamız lazımdı

  7. Kreş desteği için ne yapmalı kamuda sözleşmeli olarak çalışıyorum

  8. Böyle birşeyde nasıl nereden başvuru yapılır? Ne online başvuru var nede tam belirtilen birşey var. Anca haber olsun. Ağızdan çıksında millet bilsin. Sistem gerçekten harika!

  9. benim 3 aylık bebeyim var bakıcıya verecem bunun için devlet desteği yokmu

  10. Erken yaşta emeklilik devlete yükmüş ama vekillerin süper emekli olarak ayda 12 bin tl alması yük değil galiba dürüst olan bunada el atar

  11. Cumhurbaşkanı üç çocuk diyor bir seferine çocuk doğduğunda veriyor doğum masraflarını bile karşılamıyor artık heray bu para verilmeli

  12. Ben engelliyim yuzde seksen bir dini nikahli evliyim iki cocugum var ve hic bi sekilde cocuk yardimi alamiyorum yardim edin