Ekonomi

Devlet Çalışmayan Annelere Maddi Açıdan Mağdur Olmamaları Amacıyla Bazı Maddi Destekler Sağlıyor

Bilindiği üzere devlet çeşitli kurumları aracılığıyla vatandaşlara maddi destekler sağlıyor. 

Hasta, yaşlı, çalışan, çalışamayan, çalışamayacak durumda olan, engelli ve çok daha farklı sebeplerden dolayı geliri olmayan vatandaşlara sağlanan bu destekler arasında annelere sağlanan desteklerde bulunuyor. 

Annelere sağlanan bu desteklerin amacı ise annelerin bazı durumlar sonrası maddi olarak mağduriyet yaşamaması. İşte devlet tarafından annelere sağlanan destekler. 

DEVLETİN ANNELERE SAĞLADIĞI MADDİ DESTEKLER

Devletin annelere sağladığı destekler arasında yeni doğum yapmış kadınlara olanları dikkat çekiyor. Bu kapsamda devlet yeni doğum yapmış annelere, süt parası, emzirme parası, iş görememezlik parası desteği sağlıyor. Bunların dışında ayrıca çalışan annelere kreş desteği sağlanıyor. İşte detaylar,

Süt ve Emzirme Parası

Devletin annelere sağladığı ve hiç bir koşul talep etmediği ilk destek, süt parası. Devlet, Mayıs 2015’ten sonra doğmuş her çocuk için anneye maddi yardımda bulunuyor. Buna göre devlet annelere doğum parası yardımında ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üç veya daha fazla çocuk için ise 600 TL ödeme yapıyor. Devletin sağladığı bir diğer koşulsuz destek süt parası. Devlet yine yeni doğum yapmış annelere belirli miktarlarda süt parası desteği sağlıyor. Her anneye sağlanan bu destek 133 TL olarak ödeniyor. Bu ödeme direk annenin hesabına yatırılıyor. Eğer annenin hesabı yoksa bu doğum yardımı babaya ödeniyor.

İş Görememezlik Ödemesi

Çalışan annelere ise devlet tarafından izin ve maaş ödemesi desteği; Bu destek ile devlet, bir kadın bir işyerinde çalıştığı sırada anne olmaya hazırlanırsa doğumdan önce ve sonra izin ve maaş ödemesi konularında destek sağlıyor. Çalışan annelere sağlanan bu destek miktarı çalışan annenin brüt maaşına göre belirleniyor. Ayrıca annelere doğumdan önce ve sonra kullanacağı izinler sırasında maaş desteği sağlanıyor. 16 haftalık bu izin süresince maaş işyeri tarafından değil devlet tarafından ödeniyor. Bu desteklerden faydalanabilmek için ise anne adayının son bir yılda en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması gerekiyor.

Kreş Desteği

Devlet 2 ve 5 yaş arası çocuklar için çalışan annelere kreş desteği sağlıyor. Devlet tarafından sağlanan kreş desteği ailelere ek bir destek olarak sağlanıyor. Yani ailelere direk ödenen bir destek değil. Düzenleme kapsamında işveren tarafından kreş ve gündüz bakımevi için çalışanın ücretine ilave olarak yapılan ödeme, gelir vergisinden istisna ediliyor, yani vergi dışı bırakılıyor. Bu kapsamda sağlanan destek miktarı annenin ücretine göre değişmekle beraber 1015 TL seviyesinde. 

Kamupersoneli.net – ANKARA