Ekonomi

Devlet İşsizlere 10 Ayda 16 bin 112 Lira Maaş Veriyor

2018 yılında asgari ücretin 1404 TL’den 1603 TL’ye yükselmesinin ardından devlet tarafından işsizlere ödenen maaşlarda da artış yaşandı. Peki asgari ücretlilerin aldıkları maaşlara göre hesaplanan işsizlik maaşları 2018 yılında ne kadar oldu? İşte detaylar, 

İŞSİZLİK MAAŞLARI ARTTI

Asgari ücret belirleme komisyonun uzun süren çalışmaları sonrasında karara bağlanan 2018 yılı maaşlarının net 1603 lira olarak belirlendi. Asgari ücretlinin brüt maaşı ise 2 bin 29 lira oldu. Asgari ücretlilerinin maaşlarına göre hesaplanan işsizlik maaşları da damga vergisi düşüldükten sonra 805.63 liraya en yüksek işsizlik maaşı da bin 611.28 liraya çıktı.

İŞSİZ KALAN GENÇ 1611 LİRA MAAŞ

Sigortalı olarak çalışan bir işçi ,işten çıkarıldığın işsizlik maaşı alabiliyor. İşsiz kalan bir çalışanın işsiz kaldığı takdirde ise devletten 10 ayda alacağı para 16 bin 112 lira olacak. 

İŞİSZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Devlet tarafından ödenen işsizlik maaşını alabilmek için vatandaşların bazı şartları taşımaları gerekiyor. İşsizlik maaşı almak için gerekli şartlar arasında, isteği dışında işinden çıkarılmak şartıyla birlikte Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Çeşitli nedenlerden dolayı işten çıkarılan vatandaşlar işszlik maaşlarına çeşitli yollardan başvuruda bulunabilirleri. Şartları sağlayan adaylar, 0 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir. Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuru geçersiz sayılır.

Kamupersoneli.net – ANKARA