Ekonomi

Devletten başvuru şartlarını taşıyanlara geri ödemesiz 9 bin 299 TL veriliyor!

Türkiye genelinde devlet tarafından çeşitli başvuru şartlarını sağlayan kadın ve erkeklere nakit para ile sosyal yardım yapılıyor.

BAŞVURU ŞARTLARINI SAĞLAYANLARA NAKİT PARA DESTEĞİ

Sosyal devlet anlayışı ile yapılan yardımlar sayesinde vatandaşlar da ekonomik sıkıntılardan az da olsa kurtuluyor. Özellikle kadınlara son zamanlara yapılan nakit para yardımlarında artış olduğu görüldü. Annelere ‘çocuk parası’, ‘doğum (rapor) yardımı’, ‘süt ve emzirme parası’, ‘yarım gün çalışma desteği’ ve ‘kreş yardımı’ adı altında yapılan yardımlarla kadınlar ekonomik sıkıntı çekmeden çocuklarını yetiştirmeleri sağlanıyor. Doğum yapanlara kadınlara çocuk parası adı altında ilk çocukta 300, ikincide 400 ve üçüncüde 600 lira ödeme yapılırken ikiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda da çocuk başına 150 lira veriliyor.

Öte yandan nakit para yardımının yanı sıra  sigortalı olarak çalışan kadınların doğum yapması durumunda analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alma hakkı tanınıyor.

ANNELERE BÜYÜK KOLAYLIK

Ayrıca sigortalı olarak görev yapan annelere çocuk, doğum ve süt parası gibi ödemelerle birlikte 2021 Ocak itibarıyla doğum yapacak çalışan annelere tüm hakların kullanılması halinde en az 9 bin 299 lira nakit para verilecek. Doğum (rapor) parası, maaşa göre değişiyor ve 112 gün üzerinden hesaplanıyor. En düşük tutar 1 Ocak itibarıyla 7 bin 325 liraya yükseldi. Brüt maaşı 7 bin lira olan bir anne ise 17 bin 422 lira alacak. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığını doğum izniniz biter bitmez ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edebilirsiniz.

ÇALIŞAN ANNELERE HEM İZİN HEM TAM MAAŞ

Sigortalı olarak görev yapan annelere doğum yapmaları durumunda, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş veriliyor. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30’ar gün ekleniyor. Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron, 1.472 lirasını da devlet, İşkur aracılığıyla ödüyor. Annenin asgari ücretle çalıştığını varsayarak, işveren 1.162 lira, devlet 1.472 lira ödüyor.

202 LİRA EMZİRME PARASI VERİLİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşlar tarafından süt parası olarak bilinen emzirme parasını annelere veriyor. Emzirme parasına başvuru yapılması için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması gerekiyor. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yaparak bu parayı alabilirsiniz  1 Ocak itibarıyla emzirme parası olarak 202 lira veriliyor. Ayrıca Bağkur’lu anneler de süt parası alabiliyor. Emzirme ödeneği her doğumda bir kere veriliyor.

DOĞUM PARASI VERİLİYOR

Annelere doğum yapmaları durumunda ayrıca devlet tarafından Doğum (rapor) parası adı altında maaşa göre değişiklik gösteren nakit para veriliyor. 112 gün üzerinden hesaplanan doğum parasının en düşük tutar 1 Ocak itibarıyla 7 bin 325 lira olurken brüt maaşı 7 bin lira olan bir anne ise 17 bin 422 liraya kadar nakit para desteği alabiliyor. Yapılan ödeme yine annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığını doğum izniniz biter bitmez ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edebilirsiniz.

Devletten başvuru şartlarını taşıyanlara geri ödemesiz 9 bin 299 TL veriliyor!
 

ÇALIŞAN ANNEYE BAKICI DESTEĞİ

Destek alacak annelere, her ay 200 euro ödenecek. Engelli çocuğu bulunan annelere ise her ay 250 euro destek sağlanacak. Destek sağlanan aydaki döviz kuruna göre de destek miktarı değişebilecek. Annelere sağlanacak desteğin süresi en fazla 32 ay olabilecek. Çocuk 36 aylık olana kadar maksimum 32 ay süreyle destekten yararlanılabilecek. Projeye başvurular yarın e-Devlet üzerinden yapılacak. 14:00 itibarıyla açılacak sisteme www.sgkegitimlibakici.org adresi üzerinden e-Devlet şifresiyle giriş yapılarak başvurular yapılabilecek. Ön başvurular sistem üzerinden yapılacak ve başvuru sahiplerine kesin kayıt için randevular verilecek.

HANGİ ŞARTLARI SAĞLAMALARI GEREKİYOR?

Annelere destek için bazı şartlar var. O şartlar şunlar:

• İstanbul, Ankara, İzmir illerinde çocuğuyla birlikte aynı adreste ikamet etmesi,

• 4/a’lı, yani eski adıyla SSK’lı olarak, tam zamanlı bir işte çalışması,

• Başvuru tarihi itibarıyla 0-24 aylık çocuğu bulunması,

• İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu ya da MEB onaylı sertifikayla 0-36 ay arası çocuk bakımı eğitimi olan bakıcı istihdam etmesi.

İSTİHDAM EDİLECEK BAKICIDA ARANAN ŞARTLAR DA ŞÖYLE:

•18 yaşı doldurmuş olması,

• Anne ve çocukla aynı ilde ikamet ediyor olması,

• Anne ya da babayla birinci dereceden akraba olmaması,

• 0-36 ay çocuk bakımıyla ilgili eğitimli olduğunu İŞKUR, MYK, MEB onaylı belgeyle belgelendirmesi veya lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması,

• Projede anne olarak destek almıyor olması.

ÇOCUK BAKIMI KURSUNU BİTİREN 6 BİN KADINA 200 EURO ÖDEME

Proje kapsamında her ay İstanbul’da 2100, Ankara ve İzmir’de 800 anneye destek sağlanacak. Bu şekilde her ay toplam 3700 anneye destek verilecek. Proje kapsamında tek seferlik olmak üzere istihdam edilen bakıcı kadınlara da destek var. MEB onaylı 0-36 ay çocuk bakımı kursunu tamamlayan 6 bin kadına tek seferlik 200 euro destek sağlanacak. Bu çerçevede hem anneye, hem de kadın bakıcıya destek sağlanmış olacak. Gerekli sertifikasyon sürecini tamamladığını belgeleriyle ispat eden kadınlar, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki proje ofislerine başvurarak destekten yararlanabilecek.

UYGULAMA İSTİHDAMI ARTIRACAK

Henüz bakıcı istihdam etmeyen anneler de destekten yararlanmak için bakıcı çalıştırmayı düşünebilir. Böylece uygulamayla kadın istihdamına da destek sağlanacak. Kadınlar, bakıcı istihdam etmenin maliyetini değerlendirerek karar verebilir.