Ekonomi

Dizele ve Benzine zam geldi! 18 Eylül Benzin zammı ile litre fiyatı 7 TL'yi aştı

Benzin ve Dizel yakıta son dakika zammı! Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) yapılan açıklamaya göre benzinin litre fiyatına 35 kuruş, motorine ise 12 kuruş zam geldiği belirtildi. EPGİS yaptığı açıklamasında “Akaryakıt ürünlerinde fiyat artışı 18/09/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, benzinde 35, motorinde 12 Krş/Lt pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.” ifadelerini kullandı.

İŞTE YENİ BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

İstanbul’da ortalama 6,75 lriadan satılan benzinin litre fiyatı yeni zam sonrası 7,10 liraya yükseldi. Ankara ve İzmir’de ise ortalama 6,82 liradan satılan benzinin fiyatı ise 7,17 liraya yükselecek.

Motorinin litre fiyatı ise İstanbul’da ortalama 6,38 liradan satılırken zam sonrası 6,50 liraya yükseldi. Ankara ve İzmir’de ise ortalama 6,44 liradan satılan motorin fiyatı ise 6,56 liraya yükseldi.

YAKIT ZAMMINA ÖTV DÜZENLEMESİ DE YAPILDI

Epgis zam açıklamasının hemen ardından ÖTV düzenlemesini de duyurdu.

Açıklamada, “Akaryakıt ürünlerinde ÖTV düzenlemesi; 18/09/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Motorinde 22,

Benzinde 1 krş/lt Fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Dizele ve Benzine zam geldi! 18 Eylül Benzin zammı ile litre fiyatı 7 TL'yi aştı

HÜKÜMET EŞEL MOBİL SİSTEMİNİ İŞLETTİ

Bu geceden geçerli olmak üzere motorinde 12, benzinde 35 kuruş artış yapıldı. Hükümet, ‘eşel mobil’ sistemini de işletti. Zam ihtiyacının motorinde 22, benzinde 2 kuruşluk bölümü ÖTV gelirlerinden düşüldü. Böylece daha sınırlı miktarda pompaya yansımış oldu. 

Bilindiği gibi akaryakıt zam son dönemlerde pazartesiyi  salıya bağlan gece yapılıyordu. Bu zamla birlikte bu uygulamadan da vazgeçilmiş oldu.

EPGİS, daha sonra yaptığı açıklamasında ise “eşel mobil” sisteminin devreye girdiğini belirterek motorine 22 kuruş ve benzine 1 kuruş zam geldiğini açıkladı.

“Eşel Mobil” sistem yani ÖTV düzenlemesi ile ilgili EPGİS’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklaması şu şekilde:

“Akaryakıt ürünlerinde ÖTV düzenlemesi 18/09/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; motorinde 22, benzinde 1 krş/lt. Fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır.”

Bilindiği gibi akaryakıt zam son dönemlerde pazartesiyi  salıya bağlan gece yapılıyordu. Bu zamla birlikte bu uygulamadan da vazgeçilmiş oldu.

Bir Yorum

  1. Zammın önemi yok, halk zammı duydukça genişliyor.