Ekonomi

Doğum Parası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 2019 Çocuk Parası Ne Kadar Oldu ve Nasıl Alınır?

Doğum parası alabilecek kişiler SSK’ya bağlı olarak çalışan ve doğum yapan kadınlardır. Ödenek, kadının doğum iznine bağlı olarak verilmektedir. Doğum parası ile doğum yardımı karışabilmektedir. Doğum yardımı Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından T.C vatandaşı ve mavi kart sahibi olan kadınlara tek seferlik verilen yardım parasıdır. Doğum yapan anne çalışmıyorsa; fakat baba belirttiğimiz kurumlara bağlı olarak çalışıyorsa gereken koşullar sağlandıktan sonra baba da doğum parası alabilmektedir.

Devlet her sene olduğu gibi 2019 yılında da ailelere çocuk yardımı yapmaya devam etmektedir. Özellikle yeni bebekleri olmuş ailelerin merak ettiği çocuk parası ne kadar oldu? Ne zaman alınır? Çocuk parası almak için hangi şartlar gereklidir? İşte tüm bu soruların cevapları için hazırladığımız haberde merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz?

2019 yılı doğum parası için belgeler şunlardır:

*Doğum parası başvuru dilekçesi

*Annenin kimlik belgesi fotokopisi

*Çocuğun kimlik belgesi fotokopisi

*Annenin doğum yaptığı hastaneden alınan doğum raporu (Doğumun sorunsuz geçtiğini gösteren belge)

*Çocuğun doğum belgesi

İş Kanunu’nun 74. maddesine göre doğum parası çalışan kadınlara hak olarak tanınmıştır. Doğum parası için gerekli evraklar ile birlikte annenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapması gerekmektedir. Kuruma sunulan evraklar doğru bir şekilde teslim edildiğinde başvuru kısa süre içerisinde sonuçlanabilmektedir.

Doğum Parası Dilekçesi

Doğum parası için dilekçe anneler tarafından yazılarak evraklar arasında teslim edilmelidir. Dilekçe Sosyal Sigortalar Kurumu veya bağlı bulunulan valiliklere hitaben yazılmalıdır. Dilekçede bulunması gereken bilgiler şu şekildedir:

*Başvuru tarihi ve başvuru numarası

*Başvuran kişinin ad, soyadı ve kimlik numarası bilgileri

*Başvuru sahibi dışında biri başvuruyorsa başvuran kişinin temel bilgileri

*Çocuğun ad, soyadı ve kimlik numarası bilgileri

*Çoğul doğumlar için bütün çocuklara ait bilgiler

*Doğumu gerçekleştiren annenin kamu işçisi olup olmadığını gösteren belge ( Babanın bilgileri de olmalıdır.)

*Başvuru hangi çocuk için yapılıyorsa ona ait bilgilerin detaylı şekilde yazılması

*Başvuran kişinin açık adres ve iletişim bilgileri

Doğum Parası Şartları Nelerdir?

Doğum parası koşulları Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından şu şekilde belirlenmiştir:

*Çalışan ve doğum yapan annenin Sosyal Güvenlik Kurumu ya da BAĞ-KUR’a bağlı olması gerekir. Eğer anne çalışmıyorsa eşinin bahsettiğimiz kurumlara bağlı çalışması gerekmektedir.

*Annenin doğum öncesi sürecinde en az 120 günlük prim ödemesi bulunmalıdır. (Anne çalışmıyorsa babanın ödemiş olması gerekir.)

*Ödenekten yararlanabilmek için prim günü tamamlanmış olmalıdır.

*Doğum öncesinde ve sonrasında belirtilen 8 günlük süreçte anne çalışmıyor olmalıdır.

*Doğan bebeğin hayatta olma şartı vardır. Doğum esnasında hayatını yitiren bebekler için doğum parası verilememektedir.

Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parası tutarı, çalışan annenin brüt ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Doğum öncesi son 3 ayda alınan ücret üzerinden günlük brüt ücret belirlenir. Ödenecek tutar ise günlük brüt ücretin 3’te 2’si kadardır. Doğum parası ödemeleri SGK tarafından yapılmaktadır. Doğum parası için gerekli evraklar temin edildikten ve başvuru onaylandıktan sonra ödemenizi PTT Bankası üzerinden alabilirsiniz.

Doğum Parası Kimlere Verilir?

Doğum parası alabilecek kişiler SSK’ya bağlı olarak çalışan ve doğum yapan kadınlardır. Ödenek, kadının doğum iznine bağlı olarak verilmektedir. Doğum parası ile doğum yardımı karışabilmektedir. Doğum yardımı Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından T.C vatandaşı ve mavi kart sahibi olan kadınlara tek seferlik verilen yardım parasıdır. Doğum yapan anne çalışmıyorsa; fakat baba belirttiğimiz kurumlara bağlı olarak çalışıyorsa gereken koşullar sağlandıktan sonra baba da doğum parası alabilmektedir.

Doğum Parası Başvurusu

Doğum parası için başvuru gerekli evraklarla birlikte bulunulan ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılabilmektedir. İnternet üzerinden başvuru yapılamamaktadır. Çalışan ve SSK’lı anne aldığı hekim raporunu öncelikle iş yerine teslim etmelidir. Sonraki süreçte SSK il ve ilçe müdürlükleri ile iş yeri arasındaki görüşmelerle başvuru işlemi tamamlanmaktadır.

Doğum Parası Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Doğum parası için gerekli evraklar sorunsuz ve eksik değilse başvurular 3 – 5 iş günü arasında sonuçlanmaktadır. Kurumun yoğunluğuna bağlı olarak süreler değişebilmektedir. Doğum parasının hesaba yatırılması ortalama 1 ayı bulabilmektedir.

İnternetten Doğum Parası Nasıl Sorgulanır?

Doğum parası e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmektedir. Başvurunuzun durumunu buradan takip edebilirsiniz. Başvuruda bulunan kişiler kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte arama motoruna “Doğum parası başvuru sonucu sorgulama” yazmalıdır. Açılan ekran üzerinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

ÇOCUK YARDIMI NEDİR?

Halk arasında çocuk parası olarak bilinen yardımın diğer ismi de doğum parasıdır. Canlı doğum gerçekleştirmiş olan annelerin ilgili nüfus müdürlüklerine kayıt yaptırmaları ve Doğum Yardım Başvurusu Dilekçesi doldurmaları halinde alabilecekleri doğum yardımı ailelere maddi destek sağlamaktadır.

ÇOCUK PARASI NE KADAR OLDU? NE ZAMAN ALINABİLİR?

Ailelerin merak ettiği bir diğer konu ise 2019 yılında çocuk parasının ne kadar olduğu… 2019 yılı için çocuk parası;

– Gerçekleşen ilk doğum ise ilk çocuk için 300 TL ödeme yapılmaktadır.

– Gerçekleşen ikinci doğum ise ikinci çocuk için 400 TL ödeme yapılmaktadır.

– Gerçekleşen üçüncü doğum ise üçüncü çocuk için 600 TL ödeme yapılmaktadır.

Doğumunun çoklu olarak gerçekleştirilmesi durumunda ödenen tutarlar değişmektedir. Yani eğer anne ikiz bebek doğurduysa ve bu onun ilk doğumu ise bebeklerden biri için 300 TL diğeri için ikinci çocuk olarak 400 TL alacaktır ve toplamda 700 TL doğum parası yardımı alacaktır.

Doğum parası için önce ilgili nüfus müdürlüklerine bebeğin Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kayıt işlemi yaptırılması gerekmektedir. Sonra ise Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmalıdır. Bu işlemlerin ardından iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla gerekli ödeme gerçekleşir.

DOĞUM PARASI ŞARTLARI NELERDİR?

– Doğumun 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu tarihten önce yapılan doğumlardaki çocuklara doğum parası verilmiyor olsa da bu tarih sonrasındaki doğumlarda sıralamada sayılmaktadır. Yani annenin 10 Ocak 2014 doğumlu olan bir çocuğu varsa bundan doğum parası alamaz. Ama 19 Mart 2019 doğumlu ikinci çocuğundan alacağı doğum parası 400 TL olacaktır.

– Doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması gerekmektedir.

– Yapılan yardım tek sefere mahsus olarak yapılmaktadır.