Ekonomi

Dolar 7,46 ile rekor tazeledi!

Küresel piyasalarda dolarda güçlü bir görünüm olmamasına karşın dolar/TL güne tarihi zirve olan 7.46’nın hemen altında başladı. Gün içinde 7,4643 ile rekor tazelendi. Piyasalarda Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaştırma adımları izlenmeye devam ediliyor.

ABD piyasalarındaki tatil nedeniyle işlem hacimlerinin bir miktar azalması bekleniyor.

Geçen hafta yüksek enflasyon ortamında TL getirisinin yeterliliği sorgulanırken bu endişelerin döviz ve altın cinsi varlıklara yeni bir yönelim ve dolar/TL’de yeni bir baskı unsuru oluşturup oluşturmayacağı piyasalarca yakından izleniyor.

ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIŞINDA FRENE BASILDI

TCMB’nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’e kadar gerilemişti.

TCMB sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini geçen hafta itibarıyla %10.16’ya kadar yükseltti. Ancak yükseliş geçen hafta itibarıyla son buldu. Fonlama maliyetindeki düşüşler günde 1 baz puan ile oldukça sınırlı olsa fonlamanın yeni karar olmaksızın %10-10.50 bandında kalması bekleniyor.

Enflasyonda yıllık bazda düşüş beklentileri, yeni revizyonlarla yerini en iyi ihtimalle yatay bir seyir beklentisine bırakırken sıkılaştırma adımlarının yeterliliği piyasalarda soru işaretlerini beraberinde getiriyor. TCMB ise gerektiğinde sıkılaşma için yeri olduğu mesajını veriyor.

DEUTCHE BANK: DOLAR 7,50’NİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

Deutche Bank geçen haftaki raporunda, TCMB’nin sıkılaştırmayı durdurması sonrası, “Bu oldukça şaşırtıcı ve beklentilerimize aykırı… Daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç var” demişti. Daha fazla sıkılaştırma ya da politika faizi ile doğrudan artış olmaksızın, TL’nin daha çok değer kaybına maruz kalabileceği 7.5’in üzerine çıkabileceği belirtildi.

TL’deki birikimli değer kaybı TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) verilerine de yansırken, REK Ağustos’ta 63.71’e gerileyerek rekor düşük seviyelere yaklaştı.

Dolar/TL bu sabah saat 0847’de 7.4300/7.4475, euro/TL ise 8.7904/8.8126 seviyesinde.

Dolar, Ağustos’ta ABD istihdamındaki büyümenin daha da yavaşladığını gösteren veriler sonrası bugünkü tatile (ABD) bağlı düşük işlem hacimlerinde yatay seyretti. İşlemciler, Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü yapacağı toplantıya odaklandılar.

YÜKSEK ENFLASYONDA SIKILAŞTIRMA YETERLİ Mİ?

Enflasyon Ekim 2018’de %25’i aştıktan sonra düşüş eğilimine girdi ve Ekim 2019’da %8.5’li seviyelere kadar geriledi. TCMB son bir yılda politika faizini %24’ten %8.25’e kadar indirdi. Ancak enflasyon tek hanede kalıcı olmadı.

Kasım 2019’da yeniden çift haneye yükselen enflasyonda TCMB’nin Temmuz ayından başlayacak şekilde belirgin düşüş öngörüsü de tam olarak gerçekleşmedi. Enflasyon Haziran’da %12.62, Ağustos’ta %11.77 oldu.

Lokallerin dövize yönelimini ve yüksek cari açığı beraberinde getiren sert faiz indirimleri sonrası ise son bir ayda atılan adımlarla bireysel odaklı hızlı kredi artışı maliyetlendirilerek yavaşlatıldı.

Döviz ve altın cinsi yatırımlarını Temmuz ortasından itibaren 3 haftada 15.5 milyar dolar artıran lokal yatırımcılar TL getirilerindeki artış sonrası aldıkları varlıkları birkaç milyar dolar da olsa bozdurdular. Mevduat getirileri 1 ay vade için yüksek montanlı işlemlerde %13 civarına kadar yükseldi.

Sıkılaştırmada son adım ise BDDK’nın Cuma günü açıkladığı tüketici kredileri için vade sınırını 60 aydan 36 aya indirilmesi oldu.

Öte yandan piyasada Yunanistan ile yeraltı kaynakları nedeniyle yaşanan gerilim ile birlikte AB ile ilişkiler de takip edilen ana konular arasında yerini koruyor. Bugün ayrıca kabine toplantısı da izleniyor.