Ekonomi

Dolar fırladı! Bayramdaki gerilemenin ardından dolar yükseliyor!

Dolar bayram sonrası fırladı! Bayram tatili sırasında 5,65’e kadar gerileyen dolar yükseldi, 10:40 itibariyle 5,86’dan işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın ilk işlem gününde 5.85 – 5.87 aralığında seyreden Dolar/TL  bayram tatili nedeniyle yurt içi piyasaların kapalı olduğu günlerde Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimine işaret eden açıklamaları ve dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle 5.66’ya kadar geriledi.

Kur bayram sonrası ilk işlem gününde ise düşüşünü tersine çevirerek % 1.4 artışla 5.86’da işlem görüyor. Euro da % 1’in üzerinde artışla 6.60’ta…

Dolar fırladı! Bayramdaki gerilemenin ardından dolar yükseliyor!

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Bloomberg HT’ye Powell’ın açıklamalarıyla birlikte TL’nin diğer gelişen kurlarla birlikte değerlendiğini belirterek “biz kapalıyken yurt dışı piyasalarda gündem yoğundu. Kurun düşüşündeki ana sebep ABD’de düşük gelen veriler ve Powell’ın açıklamaları sonrası faiz indirimi beklentilerinin kuvvetlenmesi oldu.

2019 genelinde bir olan faiz indirimi beklentisi ikiye çekildi. Bu da doların hızlı şekilde değer kaybına yol açtı. Biz kapalıyken 1.12 seviyelerinde haftaya bailayan euro dolar 1.13’ün üzerine yükseldi. ABD tahvillerinde hızlı geri çekilme oldu..Kurda da sığ piyasada hızlı geri çekilme gördük. Ama kurun bu seviyelerde kalıcı olmadığını görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

TL için ana gündemin ABD – Türkiye ilişkileri olacağını kaydeden Tözge 5.75 – 6 bandının bir süre daha geçerli olacağını öngördü.

Piyasalarda bugün ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek.

ABD ile Çin ve Meksika arasında devam eden ticaret gerilimi ve bu gerilimin küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı beklentisi yatırımcının risk iştahını zayıflattı. Yatırımcılar hisse piyasalarından, güvenli liman olarak gördükleri devlet tahvillerine yöneldi.

Küresel riskten kaçışın kuvvetli olduğu bir dönemde TL’de değer kazancı yaşanması bankacılara göre TL’deki nominal değer kazancı ötesinde kuvvetli bir trend oluğunun en önemli göstergesi.

Tahvil-bono piyasasında ise önümüzdeki hafta yapılacak ihaleler takip edilecek. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi geçen hafta 100 baz puan düşüşün ardından Cuma günü son işlemde %24.97 seviyesindeydi.

İşlem hacminin son dönemde yeni ihraçlar gelmemesi nedeniyle oldukça azaldığı gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günü son işlem %18.85 oldu. Mayıs ortasında işlem bazında %20.81 test edilmişti.