Ekonomi

Dolar Türkiye’de değer kazanırken diğer ülkelerde değer kaybetmeye devam ediyor!

Yeni tip Koronavirüs pandemisi yüzünden birçok ülkede üretim durma noktasına geldi. Amerika’da vaka sayısı 1 milyonu aşarken, dolarda birçok ülkenin para birimi karşısında değer kaybetti. Birçok ülkede dolar değer kaybederken, Türkiye’de yükseliş trendin de seyrine devam etti. Dolar bu hatfa başından itibaren en fazla Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore para birimleri karşısında değer kaybetti.

Geçen hafta da olan dolar kurundaki seyir devam ediyor. Dolar endeksi her ne kadar 100,00 seviyesi üzerinde kalmaya çalışsa da zorlanıyor.

DOLARI BASKILAMAK İÇİN DÖZVİZ REZERVLERİ YÜZDE 21,9 AZALDI

TCMB’nin Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri Raporu’na göre rezervler bir önceki aya göre %14.5 azalarak 92.1 milyar dolara geriledi. Bu dönemde döviz varlıkları bir önceki aya göre %21.9 azalarak 59.2 milyar dolar oldu.

Rezervlerdeki bu düşüşün ana sebebi TCMB’nin dolar kurunu baskılamak için açtığı günlük GLP Dolar Repo Kotasyonları ve Kamu Bankaları aracılığı ile döviz satması.

Ayrıca geçen hafta TCMB tarafından gelen sürpriz 100 baz puanlık faiz indirimi ise 6.800-6.850 arasında güç kaybeden doların ateşini tekrar yükseltti ve 7.001 bandına gelmemize neden oldu.

TCMB’nin vadesi 1 yıla kadar olan Swap rakamı Mart itibari ile 29.6 milyar dolar oldu. Yabancı para mevduatlarının oranı bankalarda inanılmaz yükselmiş durumda, şuan da dolar kuru 7 TL’yi geçmesin diye hala kamu bankaları aracılığı ile dolar satıyor TCMB…

DOLAR GEVŞEMİYOR

Doların ateşini dolar satmak durdurmaz. Pozitif etki edecek olan Swap kanalı anlaşması olması lazım, bu da benim hesaplamalarıma göre en az 10 milyar dolar civarında olmalı.

Dolar 6.95 desteğinden alımlarla karşılaştı. 6.95’in korunması bu seviyeye doğru geri çekilmelerde alıcıların artması ile yeniden yukarı döndü. Orta vadeli trendin yukarı olması ve yükselen kanalda hareket ediyor olması nedeniyle kısa vadeli satışlarda alıcıların arttığı gerçeği var. Kurda kısa vadede yön olarak 6.95-7 bandı dışındaki hareketler yön tayini konusunda belirleyici olacaktır. Kurun 7 TL’yi aşması durumunda ilk gideceği yer 7.06 arası, çok güçlü bir direnç kırılması durumunda ise 2018 Ağustos zirvesi olan 7.21 gündeme gelir.

Yönün aşağı dönmesi için 6.80’lerde günlük kapanışlar yapması gerekir.

Ben TCMB kanalı ile bir Swap anlaşması geleceğinin ve 6.05-6.995 arasında GAP’li balon olarak yükselen dolar kurunun çok sert 6 TL civarına geleceğini altını imzalayarak söylüyorum.