Ekonomi

Dolu Yağışı Tarım Alanlarına Büyük Zararlar Verdi

Edirne’de 13 Mayıs’ta etkili olan dolu yağışı nedeniyle zarar gören 100 bin dönümün üzerindeki ekili alanda sigorta şirketleri inceleme yapıyor.


Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, yaptığı açıklamada, dolu yağışının 15 köydeki ekili tarım alanına büyük zarar verdiğini söyledi.

100 bin dönüm üzerindeki ekili alanın zarar gördüğünü belirten Yorulmaz, “Sigortası olan tarım alanlarında eksperler çalışıyor. Hasar ve alan çok büyük. Birçok tarlada zarar yüzde 98’lerde. Zarar gören alanın yüzde 50’sinde yüzde 100 zarar var. İnşallah bundan sonra Cenab-ı Allah tatlı rahmetler verir.” diye konuştu.

Doludan zarar görmeyen yerlerin güzel verim vereceğini anlatan Yorulmaz, şunları kaydetti:

“Tarım arazilerinde hastalıklarla ilgili çok büyük sıkıntılarımız vardı ama son yağışlarla bunlar minimum seviyeye indi. Aşırı yağışlar nedeniyle ortaya çıkan karakök hastalığı var ama kaliteli bir mahsul alacağımıza inanıyorum. Şu anda İç Anadolu bölgesi kötü durumda. Oradaki üreticiler saman için buradan sap aramaya başladılar. Bu da ülke açısından iç açıcı bir durum değil. Bizde olmuş, orada olmamış pek bir önemi yok. Dünyanın her tarafındaki insanlar üretsin ki kazansın. Dünyada 1 milyon insan aç yatıp, kalkıyor. Bu bizim kendi kazancımızdır ama insanların hayatını devam ettirmek için üretiyoruz. Çiftçinin yegane görevi insanoğlunun ayakta durabilmesi için üretmektir.”

Genetikle ilgilenen bilim adamlarından beklentilerinin olduğunu belirten Yorulmaz, üniversiteler ve araştırma enstitülerinin, hastalıklara ve yağışlara dayanıklı tohumların yetiştirilmesini istediklerini kaydetti.

Yorulmaz, düzenlediği basın toplantısında, dolu yağışının verdiği zararı gazetecilere anlatırken gözyaşlarını tutamamıştı.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara