Ekonomi

Ekim Ayında EYT Yasası Çıkarılırsa Kimler Yasadan Faydalanabilecek?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası için artık gözler Ekim ayında. CHP’nin çağrısı sonrası diğer partilerin atacağı adımlar merak ediliyor. 

3 partinin bu konuda kanun teklifi sunması ve HDP’nin EYT Yasası için destek vereceğini açıklaması yasanın çıkması adına Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşları umutlandırmıştı. Kamupersoneli.net olarak bu haberimizde siz okuyucularımza EYT Yasası ile ilgili son gelişmlere dair detayları ve yasanın çıkması halinde kimlerin faydalanabileceğini aktarıyoruz. 

EYT YASASI İLE İLGİLİ SON GELİŞMELER

24 Haziran seçimlerinden sonra EYT Yasası konusunda 3 parti çok önemli gelişmelerle konuyu gündeme getirdiler. Bu kapsamda MHP, İYİ Parti ve CHP Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası için kanun teklifleri ve soru önergeleri sundular. Ayrıca CUmhuriyet Halk Partisi’nden de diğer muhalefet partilerine EYT Yasası için bir çağrı geldi. Özgür Özel tarafından dile getirilen çağrıda CHP, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkarılması için 4 partinin yeterli olacağını vurgulayarak AK Parti olmadan yasanın meclisten geçirilebileceği ifade edildi. 

Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik yasa teklifi veren CHP’nin 144, MHP’nin 50, İYİ Parti’nin 41 milletvekili bulunuyor. Ayrıca HDP’de 67 vekille teklife destek vereceğini açıkladı. Tüm bu partiler kayıpsız bir şekilde EYT Yasası için olumlu adım atarsa yasa meclisten geçmiş olacak. 

EYT YASASINDAN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

EYT Yasası ile ilgili merak edilen bir diğer soru ise yasanın çıkması durumunda kimlerin faydalanabileceği konusunda. Bu konuda Posta’ya yazan uzmanların cevaplandırdığı soruları ve yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz. 

Soru: 25 Nisan 1969 doğumluyum. SSK başlangıcım 1 Nisan 1991 olup, 7470 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? 

Cevap: Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 52 yaşınızı dolduracağınız 25 Nisan 2021’de emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz başlangıçtan önceyse 490 gününü borçlanarak 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.

Soru: 31 Mart 1976 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 1 Mart 1994 olup şu ana kadar 8236 gün prim ödemem var. Şu anki şartlara göre 31 Mart 2030’da emekli olabiliyorum. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu giderilirse, kanun çıktıktan sonra emekli olabilir miyim? 

Cevap: Emeklilikte yaşa takılanların emekli edilmesi için muhalefet partilerinin TBMM’ye sunduğu bazı kanun teklifleri var. İktidar partisi tarafından hazırlanan bir kanun teklifi yok. Nitekim Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın gündemlerinde yaşa takılanları emekli edecek yasa olmadığını açıkladı. Söz konusu kanunun çıkması zor görünüyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Eyt liler bu vatanın öz evlatları olarak verilen hakkımızı geri dönük işletilen yaşa ile elimizden alanlar bu haksızlıktan biran evvel dönmeliler . Millet hakkı var. Kul hakkı ağır gelir.

  2. Arkadaşlar eyt diye birşey yok hakedilmiş emeklilik yasasıdır..

  3. Eyt yasa çıkmaya seçim de oy vermeyin ibrahim kalınmış alıyorlar maaşlarını keyfine bakıyor sen evine ekmek goturemiyorum

  4. 1976 doğumluyum 1995ve2000 yılları arası tütüncülük yaptım her yıl tütün parasından bir miktar Bağ-Kur kesintisi yapıldı 2002 desigortalı işe başladım hiç kesintim olmadı 6000 günüm oldu ne zaman emekli olabilirim

  5. 1974 luyum 1994 ten ise başlama tarihim 8760 gün pirimim var guvenlik korusuyum meclise sunulan yasa takilan memurlara gore ne zaman emekli olabilrim.

  6. 1974 luyum 1994 ten ise başlama tarihim 8760 gün pirimim var guvenlik korusuyum meclise sunulan yasa takilan memurlara gore ne zaman emekli olabilrim.

  7. 1974 luyum 1994 ten ise başlama tarihim 8760 gün pirimim var guvenlik korusuyum meclise sunulan yasa takilan memurlara gore ne zaman emekli olabilrim.

  8. EYT yasası çıksın artık çok vahat veriyorlar ama hiç birini yerine getirmiyorlar saygılarımla

  9. 3600 engellilerede vuruyormu yüzde 50 engeliyim acaba bizede bu yasa geliyormu ben eski den 3600 gúnle calişiyordum emekli olnam gerekiyordu ama şimdi 4240 çalişmaktayim her türlú prim doldu