Ekonomi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi : "Hükümetin Öncelikli Hedefi…"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de faizle ilgili pozitif gelişmelerin devam edeceğini belirterek, “Bunun için sebepler çoktur. İnşallah bu yönde gerekli olan tüm tedbirleri hükümet olarak alacağız.” dedi.

Zeybekci, Ege Bölgesi̇ Sanayi̇ Odası Yöneti̇m Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini Bakanlıkta kabul etti.

Suni bir şekilde 2008 yılından itibaren şişirilen ranttan elde edilen refah ve savurganlığın faturasını refahı yaşayanlar yerine tüm dünyanın ödediğini ifade eden Zeybekci, 2008 ve 2009 krizinin hala geçmediğini söyledi.

“Global bir dünyada, bütün dünyadaki ekonomilerin ve ülkelerin birbirlerinden etkilendiği bir ortamda bir taraftaki iyileşme, pozitif sonuçlar kalıcı değildir.” diyen Zeybekci, ABD gibi rezerv para basma imkanına sahip bir ülkenin dünyadaki tüm etkileşimlere bire bir açık olacağına dikkati çekti. 

Global toparlanmanın yaşanmaması halinde ABD’nin rahatlamasının mümkün olmayacağını belirttiğini anımsatan Zeybekci, Amerikan ekonomisinin yolda giderken arkadakileri beklemeden yoluna devam edemeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin ekonomik anlamda AB ve Gümrük Birliğine bağlı olduğunu ifade eden Zeybekci, “Fed’in alacağı kararlardan dolayı Türkiye’de ekonomi, finans piyasalarının etkileneceği ve Türkiye’nin o sebepten kaynaklı yüksek faiz ödemesinin gereklilik olduğuna katılmıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Fed’in kararlarından daha çok Avrupa Merkez Bankası kararlarından etkilenileceğini belirten Zeybekci, “Yüksek faizi, Türkiye’de büyüme, yatırımlar, istihdam ve ihracat artışının önündeki önemli engellerden birisi olarak gördük. Yüksek faizi enflasyonu da destekleyen ve tetikleyen önemli unsurlardan birisi olarak gördük. Türkiye’nin cesur bir şekilde faizde olumlu adımlar atması gerektiğini söyledik. Dün Fed… Hakikaten bundan da Ekonomi Bakanı olarak haz almıyorum. Ben ona ‘finans piyasaları’ diyorum, ekonomi çevreleri değil. Finans çevrelerinin çok yoğun şekilde Türkiye’yi ‘Amerikan Merkez Bankası ne yapacak?” söylemiyle meşgul etmelerini de hakikaten Türkiye’ye yapılan bir haksızlık olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Dünya istenilen seviyeye gelmediği sürece faiz artırımına gidilmesinin sağlıklı ve sürdürülebilir olmadığının altını çizen Zeybekci, “Türkiye ekonomisi rahat olsun. Türkiye’de faizle ilgili pozitif gelişmeler devam edecektir, devam etmesi için sebepler çoktur. İnşallah bu yönde gerekli olan tüm tedbirleri hükümet olarak alacağız.” şeklinde konuştu.

– “EKK sabah 04.00’e kadar çalışmalarına devam etti”

Bakan Zeybekci, Ekonomi Koordinasyon Kurulunun (EKK) dün gece 00.00’da Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandığını ve sabah 04.00’e kadar çalışmalarına devam ettiğini bildirerek, Başbakan Yıldırım ve hükümetinin ilk önceliğinin üretim ve ihracat olduğunu belirtti. Tükiye’nin büyüyeceğini ve daha çok ihracat yapacağını vurgulayan Zeybekci, bunun özel sektörle gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

Konuşmasında, Türkiye’nin zor dönemlerden geçtiğini ancak çaresiz olmadığını da vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti:

“Geçen sene milletin karşısına çıkarak ‘biz birlik ve beraberlik içinde tek vatan, tek Türkiye, tek devlet söylemini kabul ediyoruz, bu ülkenin tamamını kucaklıyoruz’ diyerek bu milletin huzuruna çıkıp oy isteyenler 7 Haziran’dan hemen sonra o belirsizlik döneminde, kendilerini yönetenlerin, şah damarlarını elinde tutanların, kuklanın iplerini elinde tutanların onlara verdikleri talimatla, ‘Suriye’de böyle bir oluşum var, siz de içeriden Türkiye’yi istediğimiz noktaya getirebiliriz, Türkiye’de kardeş kavgasını, iç savaşı başlatabiliriz, tam zamanıdır. Ne işiniz var sizin Meclis’te, demokrasi de, siyasette’ gibi bir talimatla Türkiye’de başka bir süreç başlattılar. Türkiye’ye büyük bir oyun var. Bu oyunu oynayanlar aynıdır. Gezi olaylarında Türkiye’yi karıştıran, 17-25 Aralık ihanetinin perde arkasındaki el aynıdır. Türkiye’nin belirli noktalarında bu işi tetikleyerek kardeş kavgası umanların, körükleyenlerin eli aynıdır. Bütün istenen şu; dünyanın ekonomi haritası, coğrafi anlamdaki enerji kaynakları haritası yeniden çizilsin. Bunun yüzde 90’lık oranı da Türkiye’nin etrafındaki coğrafyada çiziliyor. İstiyorlar ki onlar haritayı çizerken, operasyonlarını gerçekleştirirken Türkiye’nin başı beladan eksik olmasın, Türkiye kendi canının derdinde olsun, o coğrafyaya bakmasın bile, elini dahi uzatmasın, çaresiz şekilde buna seyirci kalsın istiyorlar.”

Türkiye’nin etrafındaki coğrafyanın refah ve huzur içerisinde olması gerektiğini ifade eden Zeybekci, Türkiye’nin de enerji ham madde kaynaklarını garanti altına alması gerektiğini, bunun için de coğrafyada kazan kazan sistemiyle onların da menfaatlerini en üst düzeye çıkararak ortaklık yapısı içinde bu coğrafyaya ilgisinin devam edeceğini söyledi. Zeybekci, “Bu dönemde kardeş kavgasına asla ve asla müsaade edilmeyecek. Geçti bunlar; çözüm süreci, barış süreci, başka şeyler. Bunların derdi benim Kürt kardeşimin derdi değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin ekonomideki hedefleri için tedbirleri belirli bir noktaya getirene kadar EKK’nın her hafta Başbakan Yıldırım’ın başkanlığında toplanmaya devam edeceğini bildiren Zeybekci, EKK’nın gerekirse haftada 3-4 defa da toplanarak tedbirleri hazırlayacaklarını söyledi. 

Çek ve iflas erteleme konularındaki düzenlemelere ilişkin de Zeybekci, “Temmuz sonunda Meclis tatile girecekse, şimdiki heves öyle gerekirse girmeyebilir de bu iki uygulama o dönemde hayata geçecek.” diye konuştu.

Vize muafiyetiyle ilgili olarak Zeybekci, “Vize muafiyeti meselesi sadece bizim için siyasi bir hedeftir, ekonomik bir hedef değildir. Türkiye’nin AB ile vize problemi yoktur, AB’nin Türkiye ili vize problemi vardır.” dedi. 

– “Bankalar, Merkez Bankası kadar faiz indirmedi”

Yorgancılar ise terör konusunda hükümetin yapmış olduğu tüm faaliyetlerin ve açıklamaların arkasında olduklarını belirtti.

Exim Bank’ın Ekonomi Bakanlığına bağlanmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Yorgancılar, sanayicinin önünün açılması için teşvik sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Rusya, İran ve Almanya ile ilişkilerin yeniden iyi seviyeye çekilmesini isteyen Yorgancılar, Sanayi 4.0 sürecinin yerelde desteklenmesine yönelik talebini de iletti.

Şirketlerin kazançlarının önemli kısmının faiz ve kur farkına gittiğinin altını çizen Yorgancılar, “Merkez Bankamızın faizleri indirmeye paralel bankalarda aynı oranda faiz indirilmediğini görüyoruz. Buda bizim işin son derece önemli bir sıkıntı, hem yatırımı hemde ticari hayattaki faliyetleri kısıtlayan bir konu.” ifadelerini kullandı.

AA
Kamupersoneli.net