Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketi Sonucunu Açıkladı

İhracat Beklenti Endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre 2,6 puan azalarak 109,1 seviyesine geriledi.İthalat Beklenti Endeksi ise 1,7 puan düşüşle 101,4 seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi’ni açıkladı. Buna göre, İhracat Beklenti Endeksi, üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe göre 2,6 puan azaldı. Bu yılın ikinci çeyreğinde 111,7 olan endeks, üçüncü çeyrekte 109,1 seviyesine indi.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde, 2016 yılı ikinci çeyreğine göre İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine ilişkin soru endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileriyle şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin sorular ise endeksi azalış yönünde etkiledi.

Gelecek 3 aydaki ihracat beklentisi ile son üç aydaki ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda iken gelecek 3 aydaki ihracat sipariş beklentisi ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda seyretti.Bu etkilerin sonucunda İhracat Beklenti Endeksi bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puan arttı.

İthalat Beklenti Endeksi azaldı

İthalat Beklenti Endeksi, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre 1,7 puan azaldı. Bu yılın ikinci çeyreğinde 103,1 olan Endeks, üçüncü çeyrekte 101,4 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde İthalat Beklenti Endeksi’ni oluşturan sorulardan mevcut ithalat sipariş düzeyi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların endeksi artış yönünde etkilediği, gelecek 3 aydaki ithalat ve birim ithalat fiyatı beklentilerine ilişkin soruların ise endeksi azalış yönünde etkilediği gözlendi.Mevcut ithalat sipariş düzeyi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda iken gelecek 3 aydaki ithalat ve birim ithalat fiyatı beklentilerine ilişkin yayılma endeksi bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanda seyretti.Bu etkilerin sonucunda İthalat Beklenti Endeksi bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,1 puan azaldı.

Kamupersoneli.net | AA