Ekonomi

Ekonomide güvensizlik artıyor- Türkiye’de karşılıksız çek tutarı yüzde 50 arttı

EBSO kasım ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Salih Esen ve Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda meclis üyeleri ve sanayiciler ekonomik gündemi değerlendirdi. Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Salih Esen, dünyadaki belirsizlik ortamında, ekonomik yönden geleceği görmenin giderek zorlaştığını dile getirdi.

ABD, AB, Rusya ile yeniden ılımlı bir sürece girmiş olmanın memnuniyetini yaşadıklarını ifade eden Esen, “Sürekli değişen dengeler ekseninde 2019’u karşılamaya hazırlanıyoruz. Artık çalışmaları hız kazanan ve yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek yerel seçimler, ulusal ve yerel düzlemde de yeni bir dönemin habercisi. Bununla birlikte ekonomimizin içinde bulunduğu zorlu süreci hepimiz yaşayarak görüyoruz. Hükümetin sağladığı desteklere, borç uzatımlarına ve indirimlere rağmen sanayiciler ve iş dünyası ne yazık ki toparlanamıyor. Daha fazla ihracat yaparak bir telafi imkanı olabilse de, küresel ekonomide ne yazık ki işler çok parlak görünmemektedir. İhracat yapma şansı olmayanlar için de bu süreç daha sancılı” dedi.

“8 AYDA 257’YE ULAŞTI”

Konkordato ilan eden firma sayısının 8 ayda 257’ye ulaştığını söyleyen Esen, ihtiyacı olan-olmayan her firmanın konkordatoya başvurduğunu öne sürerek “Bu durum piyasalara moral motivasyon açısından da olumsuz yansıyor. Ekonominin yapbozu kaldırmayacağı özellikle böyle hassas zamanlarda bilinmeli ve ona göre hareket edilmeli” dedi.

İZMİR’DE YÜZDE 85 ARTTI

Piyasadaki önemli göstergelerden birinin de karşılıksız çek olduğunu vurgulayan Esen, “Yasada, uygulamada yapılan birçok düzenlemeye rağmen verilerde yine olumsuz yönde artış devam etmekte. İlk 10 aylık dönemde karşılıksız çek tutarı İzmir’de yüzde 85 artarken Türkiye’de yüzde 50 artmış görünüyor. Karşılıksız işlem yapıldıktan sonra ödenme oranı ise sadece yüzde 20’lerdedir. Rakamlar çok ciddi ve yetkilileri bu konuda göreve davet ediyoruz” diye konuştu.