Ekonomi

Elektrik Aboneliğinde Milyonlarca Kişiyi İlgilendiren Gelişme! Başkasının Borcunu Ödeme Tehlikesi Var

Yargıtay tarafından geçen hafta açıklanan karara göre milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren gelişme yaşandı.

Yargıtay’dan “elektrik aboneliğini sonlandırmayan kişilerin elektriği kendi kullanmasa bile fatura borcundan sorumlu tutulacağı ve enerjiyi kullanan kişiyle birlikte faturayı ödemek zorunda kalacağı” hakkında açıklanan karara göre Türkiye’de 43,5 milyon elektrik abonesi bulunmaktadır.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği kapsamına göre elektrik tüketicilerinin yeni bir eve veya iş yerine taşındıkları süreçte elektrik aboneliğini kendi üzerlerine almaları ya da bu yerlerden taşındıktan sonra abonelik hizmetlerini sonlandırmaları gerekmektedir.

2 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİREN KARAR

Söz konusu işlemler Türkiye’de bulunan elektrik abonelerinin yüzde 4,6’sını oluştran yaklaşık 2 milyon tüketici tarafından gerçekleştirilmemekte.

Usulsüz kullanım yapan tüketicilerin belirlendiği durumda aboneliğini üzerine alması yönünde uyarılar yapılmaktadır ve tüketicilerin yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre tanınıyor.

Ayrıca belirtilen süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen abonelerin elektrikleri kesilmektedir ve ilgili kişiler aboneliklerini üzerine alana kadar elektrikten faydalanamamaktadır.

CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal yaptığı açıklamasında;

“Yeni tüketici, eski tüketici adına gelen faturaları ödemediği takdirde fatura kimin adına ise o tüketici mağdur oluyor.

Vefat eden tüketicilerin varislerinin, merhum adına kayıtlı abonelikleri devam ettirmesi de yine usulsüz kullanıma giriyor.

Ayrıca, bilgilerin de güncel olması gerekiyor. Bilgileri güncel olan tüketiciye daha hızlı hizmet vermek mümkün oluyor.

Elektrik tüketicilerinin mağduriyet yaşamamaları için tek yapmaları gereken aboneliklerini üzerine almak ve bilgilerini güncellemek.

Tüketiciler elektrik aboneliklerine dair bilgilerini e-Devlet üzerinden kontrol edebilir ve ayrıldıkları adrese ait adlarına kayıtlı abonelik varsa sonlandırabiliyor.” dedi.