Ekonomi

Elektronik çek ve bono teklifi TBMM'ye geliyor! 2020'de elektronik çek dönemi başlıyor

Grup başkanvekilleri ve ekonomi kökenli vekillerin yer alacağı bir heyetçe incelenecek elektronik çek bono ile ilgili  taslağa, yapılan değerlendirmelerin ardından son şekli verilecek ve yasa teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na bu hafta içinde sunulacak. AK Parti’nin, 2020 bütçesine ilişkin yoğun mesaisine başlamadan önce TBMM Plan Bütçe Komisyonu ve TBMM Genel Kurulu’ndan geçirmeyi planladığı düzenlemenin 1 Ocak 2020 itibarıyla yürürlüğe girmiş olması hedefleniyor.

ELEKTRONİK ÇEK VE BONO DÜZENLEMESİ 

Düzenleme ile çekler, elektronik ortamda alınacak ve verilebilecek. Bu işlemler için bankalar nezdinde oluşturulacak sistemlerin yanı sıra banka sistemlerinin birbiriyle ilişkisini sağlamak üzere Elektronik Çek ve Bono Sistemi (ÇEBSİS) kurulacak. Söz konusu düzenleme ile işlerin daha çabuk yürümesi, karşılıksız ve sahte çekin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Elektronik çek ve bono teklifi TBMM'ye geliyor! 2020'de elektronik çek dönemi başlıyor

Elektronik çekler muhatap bankanın sistemi üzerinden düzenlenecek veya ciro edenin hesabının bulunduğu bankanın sistemi üzerinden ciro edilecek. Lehtar ve lehine ciro edilen, hesabının bulunduğu herhangi bir bankanın sistemi üzerinden ve en geç elektronik ibraz başlangıç tarihine kadar onay verebilecek. Onay, zilyetliğin devri niteliğinde olacak. Elektronik çek onaylanana kadar düzenleyen tarafından değiştirilebilecek veya geri alınabilecek. Elektronik çek hamiline yazılı, çizgili ve açık çek olarak düzenlenemeyecek ve elektronik çekte rehin cirosu veya beyaz ciro yapılamayacak.

ELEKTRONİK ÇEK KARŞILIKSIZ ÇIKARSA

Elektronik çekin karşılıksız çıkması halinde muhatap banka 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca kısmi ödeme yapmakla yükümlü olacak. Böyle bir durumda, çekin karşılıksız çıktığı hususu ve bankanın yükümlülüğü çerçevesinde ödediği tutar ÇEBSİS’e bildirilecek. Düzenleyen, elektronik ibraz süresinin sona ermesinden itibaren 7 gün içinde elektronik çekten cayabilecek.

Elektronik çek ve bono teklifi TBMM'ye geliyor! 2020'de elektronik çek dönemi başlıyor

KADEMELİ GEÇİŞ

AK Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, bakanlıkça hazırlanan ilk taslakta süreç içinde bazı konular revize edildi. Taslağın ilk halinde 25 bin TL ve üzeri miktarlar için elektronik çek kullanımı zorunlu tutuluyordu. Yapılan değerlendirmeler sonucu belli bir miktar üstü için kullanım zorunluluğundan vazgeçildi.

AK Partili bir kurmay, “Taslağın ilk halinde 25 bin TL üstü için elektronik çek zorunlu tutuluyordu. Şimdi bunu zorunlu olmaktan çıkarıyoruz. Kademeli bir geçiş öngördük. Zaman içinde isteğe bağlı olarak herkes elektroniğe geçecektir zaten. Bu süreçte de isteyen elektronik çeki denesin, kullansın diye limiti de kaldırıyoruz. İsteyen 5 bin lira için de olsa elektronik çek kullansın istiyoruz” bilgisini aktardı.