Ekonomi

Emekli maaşı alanlardan kesinti yapılmaması için kanun teklifi verildi!

Türkiye’de emekli maaşı, yaşlılık, maluliyet veya ölüm aylığı alanlar ile sürekli iş göremezlik ödeneği alan kişiler için flaş bir kanun teklifi verildi.

EMEKLİ MAAŞI ALAN VE ALACAKLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana milletvekili Ayhan BARUT tarafından, TBMM’ye “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” başlığı ile kanun teklifi sunuldu.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nde yaşlılık, maluliyet veya ölüm aylığı alanlar ile sürekli iş göremezlik ödeneği alan kişilerin, sağlık hizmetlerinden yararlanırken katılım payı ödemesinden muaf tutulması amaçlandığı aktarıldı.

Emekli maaşı alanlardan kesinti yapılmaması için kanun teklifi verildi!

EMEKLİ MAAŞI KESİNTİLERİ VATANDAŞLARIN BELİNİ BÜKTÜ

Kanun teklifinde Barut, “Türkiye’de emeklilere sunulan yaşam kalitesi ve maddi refah birçok ülkenin altındadır. Son yıllarda yaşanılan ekonomik kriz bütün kesimleri vurmuş, halkın satın alma gücü azalmıştır. Bu durumdan en çok etkilenen kesimlerden birisi de emekliler olmuştur.  Maaşları yoksulluk hatta açlık sınırının da altında olan emeklilerimiz hayatları boyunca çalışmış devlete olan sağlık primlerini ödemişlerdir. Ancak emekli olunca bağlanan maaşları ve sunulan imkanlar rahat bir nefes alacakları dönemde onları ekonomik sıkıntılarla baş başa bırakmıştır.  Sosyal devletin bir anlayışı olarak tüm vatandaşların ücretsiz sağlık ve eğitim gibi haklardan yararlanması esastır. Yaşı gereği bazı sağlık problemlerini fazlasıyla yaşayan emekli vatandaşlarımız sağlık hizmetlerinden en çok yararlanan gruplardan birisidir. Hal böyle olunca da emekli vatandaşlarımızdan kesilen ilaç, muayene katılım ve tıbbı malzeme katılım payları emekli vatandaşlarımızın belini biraz daha bükmüştür. ” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca Barut tarafından Meclise sunulan kanun teklifi detayları şöyle:

Emekli vatandaşlarımız sağlık hizmetlerinden yararlandığında muayene, katılım, ilaç ve tıbbi malzeme katılım paylarından muaf olmaları zaten geçim sıkıntısı ile boğuşan emekli vatandaşlarımıza bir nebze de olsa fayda sağlayacaktır. Kanun teklifimizin amacı emekli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve onlara sağlıklı bir yaşam hedeflemektir. 

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir. “Bu kanuna veya mülga sosyal güvenlik kanunlarma göre yaşlılık, maluliyet veya ölüm aylığı alanlar ile sürekli iş göremezlik geliri alanlar.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Emekli maaşı alanlardan kesinti yapılmaması için kanun teklifi verildi!

Emekli maaşı alanlardan kesinti yapılmaması için kanun teklifi verildi!

Emekli maaşı alanlardan kesinti yapılmaması için kanun teklifi verildi!