Ekonomi

Emekli Maaşını Yükseltmenin Püf Noktaları

Çalışma hayatına başlayanların en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de ne zaman emekli olacağım? ve ne kadar emekli maaşı alacağım? Emekli olabilmek için bazı koşulları yerine getirmek gerekiyor. Bunlardan birisi yaş sınırı diğeri ise yatan sigorta prim gününüz. Ne zaman işe gireceğiniz de bu konuda oldukça önemli. 

Emekli maaşı nasıl arttırılır? Ne kadar emekli maaşı alacaksız? En çok merak edilen ve araştırılan konular artasında yer alıyor. Emekli maaşını arttırmanın bazı püf noktaları bulunuyor. Bunları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz…

Tavandan Borçlanın

Bu kapsamda askerlik yapan erkek, doğum yapan kadın, yurt dışında bulunan vatandaşlar borçlanma hakkına sahip. Fakat borçlanma yapılırken dikkatli olunmalı. Bu durumda eğer, 2000’den önceki bir süreyi borçlanma imkanınız varsa muhakkak bunu değerlendirmelisiniz. 

Ayrıca bütçeniz yeterli ise tavandan borçlanmanız sizin için daha avantajlı olacaktır. Bununla birlikte borçlanma yapanların maaşlarında yüzde 70’e kadar artış yaşanıyor.

Yaş Sınırı

Emekli aylıkları hesaplanırken, önce 2000 öncesi çalışmalar dikkate alınıyor. Bu kapsamda yer alan çalışmalar değerlendirilmeye alınırken, sadece prim ve kazanç aylığı etkilemiyor. Bu kapsamda yaş da önemli bir yere sahip. Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaştan sonra çalışmaya devam edilen ‘her bir yıl’, emekli aylığını yüzde 1 oranında arttırılıyor. 

Bu durumda kadınlar 55 yaşında emekli olursa, aylığı yüzde 5 daha yüksek olurken, 60 yaşını doldurur ise söz konusu artış yüzde 10 oranlarına kadar yükseliyor.

SSK Avantajı

Emeklilikte, SSK çoğu zamanlar daha avantaj sağlıyor. Bundan dolayı da çoğu vatandaş Bağ-Kur’dan SSK’ya geçiyor. Özellikle 2000 öncesi kaydı olan Bağ-Kurlu’ların SSK’ya geçmesi halinde emekli aylığı yüzde 15-20 daha yüksek olarak ödeniyor.

Gerçek Maaş Bordroda Gözükmeli 

Emekli maaşını etkileyen en büyük unsurlardan birisi de aylık kazancınız. Bundan dolayı da gerçek maaşınızın bordroda gözükmesine özen gösterin. Bu kapsamda asgari ücretten gösterilmesine karşı çıkın. Eğer düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı) bu ödemelerinde brüt kazanca eklenmesini sağlayın.

Formu Doldururken Dikkat Edin

Emeklilik başvurusunda bulunurken, ‘Tahsis Formu’ndaki ‘bakmakla yükümlü kişi’ hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınlarınızı kesinlikle ekleyin. Emeklilik maaşı hesaplanırken, aylık bağlama oranını yükseltecektir.

Sigortanız Yapılmadıysa

Emeklilik maaşlarını etkileyen bir diğer konu ise, çalıştığınız işyerinde sigortanız yapılmadıysa, geç yapıldıysa veya kazancınız gerçek üzerinden SGK’ya bildirilmediyse ‘hizmet tespit davası’ açma hakkına sahiptir. Bu kapsamda haksızlığa uğrayan çalışanlara daha düşük aylık ödemesi yapılıyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA