Ekonomi

Emekli Maaşlarında Öngörülen 3 Olasılık! Kim Ne Kadar Alacak?

SKK ve Bağkur emeklilerinin 2018 yılının ilk altı ayında maaşlarına yapılacak zam oranının belirlenmesine sayılı günler kaldı. Emekli maaşlarında yaşanacak zam oranının belli olmasına iki hafta kaldı. 

SKK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına yansıyan Aralık ayı enflasyon rakamları 3 Ocak tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu aracılığıyla açıklanacak. Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte emekli maaşlarının belirlenmesine etki eden tüm veriler belli olmuş olacak ve emeklilerin alacakları ücretler netlik kazanacak. 

3 OCAK TARİHİNDE NETLİK KAZANACAK

2017 yılının son altı ayının enflasyon rakamlarına bağlı olarak emekli maaşlarında yaşanacak artış miktarı belli olacak. TÜİK tarafından daha önce açıklanan veriler ışığında 5 aylık enflasyon rakamları belli oldu. 3 Ocak tarihinde açıklanacak Aralık ayı verileri sonrasında maaş tutarları netlik kazanacak. 

UZMANLARIN ÖNGÖRÜSÜ

Konuya ilişkin uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda emekli maaşlarında 3 senaryo mevcut. Şuana kadar açıklanan verilere göre hazırlanan bu 3 senaryoyu siz okuyucularımıza aşağıda aktarıyoruz. 

UZMANLARA GÖRE EMEKLİ MAAŞLARINDA 3 İHTİMAL MEVCUT

Uzmanlara göre, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2017 yılının son döneminin 5 ayına ait enflasyon rakamları Aralık ayı enflasyon rakamları hakkında ipucu veriyor. Yapılan değerlendirmelere göre oluşabilecek 3 farklı durum olasılığı şöyle, Aralık ayında oluşacak enflasyon oranları yılın son beş ayında oluşan enflasyon rakamlarına göre, 0.4 düşüş, sabit kalma, yüzde 0.4 artış şeklinde olabilir. 

UZMANLARIN ÖNGÖRÜSÜ TUTARSA MAAŞLAR NE KADAR OLACAK?

Uzmanların konuya dair öngörüleri tutar ve Aralık ayı enflasyon rakamları diğer ayların verilerine göre 0.4’lük bir değişim göstererek oluşursa maaşlar ne kadar olur?

0.4’lük düşüş için,

Eğer enflasyon rakamlarına göre Aralık ayında yüzde 0.4’lük bir düşüş meydana gelirse zam oranı yüzde 4.55 seviyelerinde meydana gelecek.

Sabit kalma durumunda, 

Uzmanların öngörülerinden biri olan Aralık ayı enflasyon rakamlarında değişme olmazsa emekli maaşlarına yüzde 4.97 civarında bir artış yaşanacak,

0.4’lük artış için, 

Emekli maaşlarında olası son durumda ise eğer enflasyon rakamlarında 0.4’lük bir artış yaşanırsa maaşlara yüzde 5.37’lik bir yükselme olacak. 

BU ORANLAR GERÇEKLEŞİRSE KİM NE KADAR ALIR?

Şu an ki duruma göre en düşük emekli maaşını alan Bağ-Kur tarım emeklileri bin 260 lira alıyorlar. Yukarıdaki olasılıklardan, Ocak zammı yüzde 4.55 olursa bin 317 lira, yüzde 4.97 çıkarsa bin 322 liraya, yüzde 5.39 olarak gerçekleşirse bin 327 liraya çıkacak.

2000 yılından önce emekli olan SSK’lılarda da halen bin 485 lira olan en düşük maaş; olası zamlarla birlikte şu hali alacak. Eğer zam yüzde 4.55 olarak gerçekleşirse bin 552 lira, yüzde 4.97 olursa bin 558 liraya, yüzde 5.39 çıkarsa bin 565 liraya yükselecek.

Kamupersoneli.net – ANKARA