Ekonomi

Emekli Maaşlarında Yapılan Yanlış Ödemelere Yeni Düzenleme

Memur hatasından kaynaklı, emekli maaşları kesilip mağdur edilen vatandaşların sorunlarına çözüm bulundu. Bu konuda yapılan düzenleme kapsamında eksik günler tamamlanacak, maaş devam edecek ve borcu olanlarda emekli olabilecek.

Yapılan Hatayı Emekli Ödüyor

Emeklilerin yıllar sonra işlemlerinde hata yapıldığı gerekçesi ile maaşları kesiliyor. Bununla da kalmayıp verilen paralar ‘yersiz ödeme’ adı altında faiziyle geri alınıyor. Bu gibi durumlarla sık sık karşılanıyor. Fakat bu durumun ortaya çıkmasında vatandaşın hiçbir kusuru yok. 

Kusurun nedeni tamamen kurumun ya da işlemi gerçekleştiren memurun dikkatsizliğinden kaynaklı. Fakat yapılan eksik işlemin cezasını emekli ödüyor.

Önlemler Alındı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), söz konusu hataların artması nedeniyle eksik primden kaynaklı mağduriyetlerin çoğalmasının ardından önlemler aldı. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik 5 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Eksik Günler Tamamlanacak

Söz konusu yönetmelikte yapılan düzenlemelerle, vatandaşın yanlış işlemi eğer kendi kusurundan kaynaklanmıyorsa maaşı kesilmeden mutlaka bir çözüm bulunacak. Askerlik, doğum veya yurtdışı gibi borçlanma süreleri varsa bunları kullanarak eksik günlerini tamamlayabilecek. 

Yapılan düzenlemeye göre, eğer emeklinin bu tür bir çalışması yok ise isteğe bağlı sigorta ya da tarım sigortasının devam ettirilmesi suretiyle eksik süreleri tamamlanacak. Askerlik ve doğum gibi borçlanma yapanların dışındaki yöntemlerle eksik primlerini tamamlayanlar için yeniden aylık hesaplaması yapılacak.

Faiz İşlenmeyecek

Söz konusu düzenleme ile hesaplamada devam eden sigortalılık süreleri gün ve kazanç olarak, borçlanılacak süreler sadece prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilecek. Bununla birlikte ek ödeme yapan emeklilerin maaşlarında artış meydana gelebilecek. Yapılacak borçlanma ve prim ödemeleri emeklilerin maaşından kesilerek tahsil edilecek. Bu kapsamda aylık ödemelerde faiz işlenmeyecek.

Prim Borcu Aylıktan Kesilecek

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeler kapsamında, emekli olunduktan sonra borcu olduğu tespit edilen vatandaşlar için de iyi haber geldi. Emekli maaşı aldıktan sonra ya da bağlanırken önceki sürelere ait asgari ücretin iki katı tutarına kadar prim borcu olduğu anlaşılanlara maaş bağlanacak. Söz konusu prim borcu ise ödemesi yapılacak aylıktan kesilerek karşılanacak.

Kamupersoneli.net – ANKARA