Ekonomi

Emekli Öğretmenleri Üzecek İkramiye Kararı

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndan, 30 yıldan fazla çalışan memurlara emekli ikramiyesi konusu tartışıldı. Habertürk’ün haberine göre, eski Maliye Bakanı CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, ikramiyelerin eski katsayılara göre ödenmesi konusunu eleştirdi.

Temizel, eski katsayılara göre hesaplama yapıldığında 85 kuruş ikramiye vermeleri gerektiğine değindi ve:  “Yapılması gereken, bu insanların o zamanki maaşlarının bugünkü karşılığını hesaplayarak ödeme yapmaktır” dedi.

MHP’li Fahrettin Oğuz Tor, 85 kuruşun bile fazla olduğunu söyleyerek: “Benim babam ilkokul öğretmeniydi, 33 yıl çalıştı. Hesaplattım, babam yıllık 40 kuruş alacak. Üç yıl üzerinden çarparsak 1 lira 20 kuruş alacak. Benim babamın beklentisi bu değil, yasa hak, hukuk, adaletle bağdaşmıyor ve meşru beklentiyi, kamu vicdanını tatmin etmez. Bunda vebal var, kul hakkı var” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1989 yılında emekli olan bir memur için yıllık 60 kuruş ikramiye ödenmesini kabul etti fakat yakın zamanlarda emekli olan memurlar için bu miktarın 3 bin lirayı bulduğunu ifade etti. Bakan Ağbal, “Ne zamandan beri Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hüküm geriye yürütülüyor? Danıştay, geriye doğru yürütülmesine dair hukuk normu üretiyor. Yasama organının yerine geçip hukuk normu üretebilir mi mahkeme” dedi.

Kamupersoneli.net