Ekonomi

Emekli Olamayan Vatandaşlara SGK'dan Toplu Para Ödemesi

Bilindiği üzere vatandaşlar çalışma hayatları boyunca sigorta primi ödeyerek çalışma hayatları sona erdiğinde emekli olma hayalleri kuruyorlar. 

Vatandaşların emekli olma adına sağlamaları gereken şartların tamamı sağlandığında ise emekli olmaya ve aylık maaş almaya hak kazanıyorlar. Ancak bazı vatandaşlar çeşitli sebeplerden dolayı emekli olamıyorlar. Bu durumda yıllarca prim ödemiş vatandaşların o prim paraları geri ödeniyor. 

Peki ama vatandaşların o prim paralarını geri almak için yapmaları gereken işlemlerler neler? Tüm ayrıntıları sizlere aşağıda aktarıyoruz. 

SGK ÖDEDİĞİNİZ PRİMLERİ GERİ ÖDÜYOR

SGK aracılığıyla güncel değerleri ile ödemesi yapılan prim parası ödemelerini almak için bazı koşullar bulunuyor. Bu koşulları sağlayan vatandaşlara ödemiş oldukları prim paraları geri iade ediliyor. 

Bu kapsamda emekli olamadıkları için prim ödemesi almak isteyen vatandaşların sağlamaları gereken ilk koşul sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olması. Ayrıca vatandaşların kendi işlerini de yürütüyor olmamaları talep ediliyor. Eğer bir işyerinde çalışmayan ve kendi işini yürütmeyen vatandaşlar toplu para için başvuruda bulunurlarsa yıl şartına bakılıyor. Yıl şartında talep edilen süre zarfı erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl olarak belirlenmiş.

Bu koşulları sağlayan vatandaşlar toplu olarak o paraları geri alabiliyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ Kur için prim yatırmış olan vatandaşların ise tüm paraları geri ödeniyor. Vatandaşların bu primi alabilmeleri için ise SGK’ya başvuru yapmaları gerekiyor. 

Kamupersoneli.net – ANKARA