Ekonomi

Emekli Olamayanlar Dikkat! Hizmet Tespiti İle Erken Emekli Olabilirsiniz

Emekli olma hayali kuran çok sayıda çalışan emeklilik için gerekli koşulların sağlanması adına uzun yıllar mücadele ediyorlar. 

Ancak çalışanlar bu şartlardan birini yerine getirmezlerse emekli olamıyorlar. 

Bu haberimizde prim şartını yerine getiremeyen vatandaşlar için hizmet tespiti davasıyla bu şartın sağlanabilirliğini siz okuyucularımıza aktarıyoruz. 

HİZMET TESPİTİ DAVASIYLA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Bilindiği üzere emekli olmak için mevzuatta yer alan şartların yerine getirilmesi gerekiyor. 

Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre emekli olmak isteyen vatandaşların üç şartı yerine getirmeleri gerekiyor. 

Bu şartlar ise primlerin tam ödenmesi, emeklilik yaşının doldurulması ve gün şartı. Söz konusu şartlardan yaş şartını ve gün şartını tamamlayıp da prim şartı eksik olan vatandaşlar hizmet tespiti davası açabilirler.

HİZMET TESPİTİ DAVASINI KİMLER AÇABİLİR?

İş hayatında sık rastlanan durumlardan birisi de işveren tarafından işe alınan personellerin sigortasının hemen yapılmamasıdır.

İşyerinde sigortasız olarak çalışılan sürenin prim ödemelerini ise dava açarak kazanabilirsiniz. 

Hizmet Tespiti davası açacak vatandaşların ise bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. İşte detaylar, 

Hizmet Tespiti Davasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hizmet tespiti davasının en önemli şartlarından biri zaman şartı. Hizmet tespiti davası açmayı planlayan vatandaşın bu davayı sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde başvuru bulunması gerekiyor. Eğer beş yılı aşmışsa dava açılamıyor. 

Diğer önemli noktalar ise delil ve şahitler. Eğer hatırı sayılır bir şahit veya delile sahipseniz iş mahkemesine hizmet tespiti davası açabilir ve primlerinizi tamamlayabilirsiniz. 

Peki hangi kalemler delil olarak kabul ediliyor? 

Hizmet tespit davası açmak için delil olarak kullanılabilecek kalemler arasında, SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, esnaf sicil kaydı, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi yer alıyor. 

Ayrıca çalışan hayatta değilse ve hak sahibi hizmet tespiti davası açabilir. Hizmet Tespiti Davasının yakınları tarafından açılabilmesi için, vefatın ardından 5 yıl içerisinde başvuruda bulunabilirler. 

Kamupersoneli.net – ANKARA