Ekonomi

Emekli Olamayanlar Dikkat! Yargı Çalışanı Haklı Buldu Dava Açarak Emekli Olabilirsiniz

Çalışma hayatı içerisinde bulunan vatandaşlar tarafından yakından takip edilen konuların başında gelen emeklilik yer alıyor. 

PRİM ŞARTINDA SIKINTI YAŞAYANLAR DİKKAT

Emekli olmak adına büyük fedakarlıklar gösteren vatandaşlar yaşadıkları bazı durumlardan dolayı istenilen koşullardan bazılarını sağlayamıyorlar. 

Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre emekli olmak isteyen vatandaşların üç şartı yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartlar ise primlerin tam ödenmesi, emeklilik yaşının doldurulması ve gün şartı. Bu şartlardan prim şartını yerine getirmeyen vatandaşlar ise hizmet tespiti davasıyla erken emekli olabilirler. 

Peki hizmet tespiti davası nedir? Kimler hizmet tespiti davası açabilir? Vatandaşların yapmaları gereken işlemler neler? İşte detaylar, 

HİZMET TESPİTİ DAVASIYLA ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Çalışma hayatının yaşadığı sorunların başında, işe başlayan bir işçinin primlerinin hemen başlatılmaması sorunu geliyor. Öyle ki bu konuda yapılan bir araştırmada çok sayıda kişinin sigortasız olarak çalıştığı tahmin ediliyor. 

Yargı İşçiyi Haklı Buldu

Bu durumda çalışan vatandaşlar ise sigortasız çalıştıkları için prim şartını karşılayamıyorlar. Ancak bu konuda açılacak hizmet tespiti davasıyla prim şartını sağlayabilir ve erken emekli olabilirsiniz. Hizmet tespiti davasında sigortasız olarak çalıştığını süre boyunca SGK’ya dava açıyorsunuz. Bu konuda açılan davada Sosyal Güvenlik Kurumu “İşveren kuruma prim ödemedi” diye alınan kararın iptalini istese de Yargıtay primin tahsil edilme görevinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda olduğunu vurgulayarak işçilerin haklılığını onayladı.

5 Yıl İçinde Dava Açmalısınız

Hizmet tespiti davası açmak için bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Bu koşulların başına da ise süre yer alıyor. Yani bu davayı açacak vatandaşlar 5 yıllık süreç içinde davayı açmaları gerekiyor. Eğer beş yıllık süreç dolmuşsa dava açamazsınız. Eğer çalışan hayatını kaybetmişse yakınları kişinin vefatından sonraki 5 yıl içerisinde hizmet tespiti davası açabilir.

Şahit ve Deliller Çok Önemli

Hizmet Tespiti Davasının en önemli noktasını delil ve şahitler oluşturuyor. Eğer sigortasız çalıştığınıza dair sağlam delil ve şahitleriniz varsa davayı kazanma şansınız çok yüksek. Hizmet tespiti davasında delil olarak kullanılan alanlar ise şöyle, SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, esnaf sicil kaydı, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi. Bu delillere sahipseniz prim şartınızı sağlayarak emekli olabilirsiziniz. 

Kamupersoneli.net – ANKARA