Ekonomi

Emekli olup çalışanlar 2019'da rekor kırdı! Yüzde 40 artış!

Türkiye’de son 5 yıl içerisinde maaşlarında kesinti yapılmasına karşın çalışmak zorunda olan emeklilerin sayısı yüzde 40 arttığı belirtildi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye’de 12 milyon emeklinin yaklaşık yarısının kayıt dışı olarak çalıştığını vurguladı. Peki emekli olup çalışanlar için Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi olup olmayacağı merak ediliyor. Emekli maaşı hangi hallerde durduruldu? Detaylar haberimizde…

2019’da sisteme kayıtlı olarak çalışan emeklilerin sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 arttı. Böylece sayı 94 bin 579’a yükseldi. Bakan Selçuk’un açıkladığı verilere göre 2015’te emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden ve sistemde kaydı bulunan kişi sayısı 55 bin 731 olurken, 2016’da bu sayı 61 bin 677’ye, 2017’de 64 bin 160’a, 2018’de 67 bin 202’ye çıktı. 

Emekli olduktan sonra tekrar çalışma

Hizmet akdi ile bir işverene bağlı olarak çalışan SSK’lılar 5510 sayılı kanun 4/a bendi kapsamında sigortalı sayılmakta ve emekli değilse belge türü “1-Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” olarak aylık prim ve hizmet belgesi ile Kuruma bildirilmektedirler. Eğer emekli olduktan sonra tekrar çalışma varsa “2-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” olarak kuruma bildirilmesi gerekmektedir. Bazen işyerlerindeki hatalı bildirimler sonucu, sigortalı işe giriş bildirgesi “1-Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” olarak kuruma bildirilmektedir. Bu şekilde emekli olmakla beraber normal sigortalı gibi işe girişi yapanların sistem tarafından maaşları kesilmektedir.

2016 yılının Şubat ayına kadar işyeri açan ya da şirket ortaklığı başlayan emeklinin maaşından %10 oranında Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi yapılmaktaydı. Ancak torba yasa ile yapılan düzenleme ile birlikte kendi adına çalışan emekliden 2016/Şubat ayı itibariyle emekli maaşından %10 oranında yapılan Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi uygulaması kaldırılmıştır. 4a SSK kapsamında bir işyerinde çalışan emeklinin emekli maaşından da herhangi bir kesinti yapılmaz. Ancak çalışan emeklinin sigortasının yeniden yapılması zorunludur.

Bir Yorum

  1. Emekli vatandaşların herzaman için toplum olarak başımızın üstünde yeri var, ancak devletimizin emekli olanların maaşlarında düzenleme yapılarak emekli vatandaşların çalışmaması ülke genelindeki işsizliği önemli derecede düşürecektir, imkanı olan emeklilerede tarıma teşvik edilmedir.