Ekonomi

Emekli ve Çalışan Vatandaşlara Sevindiren Haber

2020 yılı bütçesinde en büyük pay 250 milyar lira ile eğitime ayrılmıştı. Bu bağlama bütçe giderlerinin yaklaşık olarak tüzde 15’i eğitime ayrıldı. Bu bütçe görüşmeleri kapsamında 2 milyon öğrencinin faydalanacağı burs ve öğretim kredisi için 20.2 milyar, 1.5 milyon öğrencinin taşımalı eğitim ve yemek yardım programına 5.4 milyar, özel okullara giden 400 bin öğrenciye 2.5 milyar, pansiyonlarda barınan 550 bin öğrenci için 2.1 milyar, 18 milyon öğrencinin ücretsiz ders kitabı için 1 Milyar, takviye kursları için 2 milyar, 380 bin engellinin eğitim hizmeti için 3.6 milyar lira kaynak  hazırlandığı ifade edilmişti. 

FARKLI ÇÖZÜMLER VAR  

Bunun yanı sıra kadroya geçemeyen taşeron işçiler hakkında da bir açıklama yapıldı. Bu konu hakkında yapılan açıklamada “Hükümet olarak oturacağız, karar vereceğiz. Taşeronun kamuya alınması ‘aldım’ demekle olmuyor. Kapsam, istihdam statüsü ne olacak, geçiş süreci düzenlemeleri ne olacak? Buradaki taşeron firmaların durumları ne olacak? Çalışma Bakanlığı ile farklı alternatifleri masaya getireceğiz.  

Bir taraftan çalışanlarımızın kamuya geçişinin en uygun koşullarını oluştururken, bir taraftan da kamu maliyesi ve kamu hizmet sunumu açısından da bu sistemin en elverişli olmasının yolunu açacağız. Farklı kurumlarda farklı statüler, farklı çözümler var” ifadeleri kullanılmıştı. 

DESTEKLER DEVREYE ALINACAK 

Yeni gelişmeler kapsamında sosyal yardım programları arttırıldı. 2020 yılı merkezi yönetim bütçesinden sosyal harcamalar için 70,8 milyar lira doğrudan kaynak ayrıldı. Ayrıca ödeme gücü olmayan vatandaşlar için prim giderleri kapsamında 10,2 milyar lira tahsis edilecek olup evde bakım desteği için 7.4 milyar, 65 yaş üstü ve engelli aylıkları için 6.9 milyar, sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için 1 Milyar, koruyucu aile ödemeleri için 250 milyon lira tahsis edilecek. 

Bu gelişmeler kapsamında emekli olamayan, yaşlı veya engelli olan kimselere de devlet tarafından destek verilmektedir.  

NOT: Corona virüsü pandemisi kapsamında alınan destek kararları bu plana dahil edilmemiştir.