Ekonomi

Emeklilere 900TL Promosyon mu Geliyor?

Çalışma ve sosyal güvenlik kurulu, kamu bankaları ve özel bankalarla yaptığı pazarlıkta sona geliniyor.
 
Bakanlık pazarlık masasından beklentileri karşılamadan kalkmak istemiyor. Görüşmeler devam ederken , ortaya çıkan rakamlar yüzleri güldürecek gibi görünüyor. Gündemde emekliler için 3 formül var.
 
Gündemdeki formüller şu şekilde;
 
Yıllık 100 TL Promosyon!
 
Görüşmelere başlandığında bankalar pazarlığa yıllık 100tl promosyon teklifiyle oturdu. Çalışma bakanlığı pazarlıklar sonucu bu rakamı 200tl gibi bir rakama çekerek emeklileri sevindirecek gibi görünüyor. Teklifin ise kamu bankalarından geldiği konuşulmaya devam ediyor.
 
Peşin 600TL!
 
Emeklilere 3 yıllık 600 TL verilmesi ve bu rakamın da peşin ödenmesi gündemdeki bir diğer madde.  Denizbank, bu kapsamında, emekli aylıklarını 3 yıl kendi şubelerinden almayı kabul edenlere bir defaya mahsus 300 lira promosyon veriyor. Bankalarla şu an yapılan pazarlıklar sonucunda da 3 yıl üzerinden anlaşma yapılabileceği belirtiliyor. Pazarlıkta yıllık 200 liraya kadar çıkıldığı için, anlaşmanın ‘3 yıllık dönemde 600 lira şeklinde yapılabileceği ifade ediliyor.
 
1500TL için 900TL
 
Emeklilerin en büyük hayali bir memur kadar promosyona sahip olmak. Pazarlıkta uzlaşılırsa , emekliler belilerlenen dönemde 900 TL promosyon alabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu, bankalarla memurlardaki sistem gibi bir anlaşma sağlarsa; bin 500 lira maaşı olan bir emekliye ödenecek promosyon miktarı 900 lira olacak.
 
 
Emeklilere yapılan yıllık ödeme 125 milyar lira ve hala en büyük maaş ödemesi payı kamu bankalarına ait.Emeklilere maaş ödemesi dağılımında kamu bankaları yaklaşık yüzde 80’lik paya sahip bulunuyor. PTT ile bu oran yüzde 90’a ulaşıyor. Yılda 400-500bin kişinin emekli olduğu ülkemizde bu durum bankaları ciddi derecede cezbediyor gibi görünüyor.