Ekonomi

Emeklilere Eşit Zam Dönemi Ne Zaman Başlayacak?

Şu sıralar emekli vatandaşların merak ettiği konulardan biride intibak yasası. 2000 yılından önce emekli olan SSK’lılara intibak yasası çıkartılma hakkı tanınmış ve 2 milyondan fazla emeklinin 355 lira tutarında zam aldığı bilinmekteydi. 

2000 yılından önce bu şartlardan yararlanan birçok emekli bulunurken, 2017 senesinde bu durum biraz ertelenmişe benziyordu. Peki şimdi eşit zam dönemi ne zaman başlayacak ve şartlar ne olacak?

İNTİBAK YASASI GÜNDEMDE

Şimdi 2000 ve sonrasında emekli olan vatandaşlar için de bir intibak yapılması gündemde bulunuyor. Konunun Anayasa Mahkemesi’ne gönderildiği biliniyor. Buradan çıkarılacak kararlara göre bu uygulama yakın bir zamanda devreye girecek. Günümüzde biliniyor ki, emekli memurların 30 yıldan fazla çalışmaları hakkında Anayasa Mahkemesi kararı ile ek ikramiye bedelleri ödenilmekte. Kısacası intibak çıkması halinde yaklaşık olarak 5 milyon SSK ve Bağ-kur emeklisinin şimdi aldığı maaş katlanacak.

Dolayısıyla maaş zamları eski intibaklarda olduğu gibi 355 liraya dayanacak. Yanlış maaş hesaplandığı taktirde ise tespit edilenler için toplu ödeme imkanı sağlanacak. Bu karar herkesi kapsayacağından mahkeme kararlarıyla uğraşmaya gerek kalmayacak.

MEMUR EMEKLİLERİ TOPLU SÖZLEŞMEYE GİRİYOR

Maaş hesaplamaları baz alınarak aylık bağlanma oranları’nda görülen farklılıkların giderilmesiyle alakalı olarak emeklilerin intibak yasasından yararlanması gerekecek. SGK çatısı altında birleşmesinde ise rağmen kurumlara göre hala farklı uygulamalar yapılabilmekte.

SSK ve Bağ-Kur’lular oluşacak enflasyon düzeylerine göre yani önceden bilmeden zam beklerken memur emeklileri toplu sözleşme içerisinde bulundurulacak.

Bu konulara göre intibak yasasının gelişmeleriyle beraber emeklilerin maaşlarına zam yapılacağı ifade edilebilir.

Kamupersoneli.net | ANKARA