Ekonomi

Emeklilere Ödenen Ek Ödeme Oranları Yükselsin Talebi

Türkiye İstatistik Kurumu Ocak ayının başında 2017 yılı Aralık ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 2018 yılının ilk altı ayının memur ve emekli maaşları belirlenmiş oldu. Toplu sözleşme gereği Ocak ayında yapılacak yüzde 4’lük artışın ardından enflasyon farkında 1.69 puanlık bir zam maaşlara yansıtıldı.

EK ÖDEME ORANLARI ARTIRILSIN TALEBİ

Milyonlarca emeklinin maaşında yaşanan bu artışın ardından Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün bir talepte bulundu. Kazım Ergün yapmış olduğu talebinde, emeklilere vergi iadesi karşılığı olarak ödenen ek ödeme tutarlarının yetersiz kaldığını ve bu ek ödeme oranlarının yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Halen yüzde 4 olarak ödenen ek ödeme oranlarının en az yüzde 8-9 olarak yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade eden TÜED Genel Başkanı Ergün bu talebin olumlu sonuçlanması halinde emeklilerin gelirinin artacağını vurguladı. 

Uygulamada olan sistemde net emekli maaşlarına yüzde dörtlük bir ek ödeme veriliyor. Bu ödemeye göre, geçtiğimiz yılın son altı ayında 2 bin lira net maaşı olan bir emekli ek ödemeyle birlikte 2080 lira alıyordu.  Ocak ayında yapılan zamların ardından 2 bin liralık maaş 2 bin 113 liraya yükselmiş oldu. Ek ödeme bu maaşa göre yeniden belirlendiğinden dolayı ek ödemeyle bu maaş 2 bin 203 liraya yükselmiş oldu. Eğer Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün’ün talebi kabul görür ve ek ödeme oranı yüzde 9’a çıkarılırsa yukarıda belirttiğimiz emekli maaşında 106 liralık bir artış daha yaşanacak. 

Kamupersoneli.net – ANKARA