Ekonomi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasasında Son Durum Ne? EYT Meclis'e Gelecek Mi, Son Dakika Gelişmesi Var Mı?

Türkiye’nin en önemli sorunlardan birisi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak görülüyor. Binlerce kişi evine ekmek götürmek için emekli maaşı almak istiyor ancak emekli olamadıkları için 50 ve üzeri yaşlarda çalışmaya mecbur kalıyorlar.

Bu nedenle pek çok özel sektör şirketi yaşı ilerlemiş kişileri işe almak istemiyor ve nitelikli personel istihdam talebinde bulunuyor. Bu nedenle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ise yaşını doldurup emekli olmak istiyor ancak Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkmaması nedeniyle mağdur ediliyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda Cumhurbaşkanı, Parti liderleri, Milletvekilleri ve diğer sendika başkanları tarafından açıklamalar sürekli olarak yapılıyor. Ancak 23 Haziran öncesinde bir türlü gündeme gelmeyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunun ne zaman Meclise geleceği sorgulanıyor.

Türkiye’de binlerce kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına dahil edilmiştir ve bu kişilerin eşleri çocukları da EYT nedeniyle geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Pek çok kişi seslerini duyurabilmek adına Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği tarafından düzenlenen mitinglere katılım sağladı ve seçimler öncesinde seslerini duyurmak adına yürüyüş düzenledi.

EYT’DE SON DURUM NE? EYT MECLİS’E GELECEK Mİ, SON DAKİKA GELİŞMESİ VAR MI?

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) YASASI NEDİR?

1998 yılında işe giren işçinin 2023 yılında emekli olması hakkı bulunurken birkaç yıl sonra çıkarılan yasa yüzünden emeklilik 15 yıl sonraya 2038 yılına ertelenmiştir. Bu yasa nedeniyle binlerce kişi EYT kapsamına dahil edilmektedir.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) YASASI YAŞI KAÇ OLDU?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında kadınlar 58 yaşında ve erkeklerde ise 60 yaşında emeklilik imkanı sağlanıyor. Prim gün sayısı ise 7000’e kadar çıkarıldı.

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kadınlar 40 ve erkekler ise 58 yaşında emeklilik sağlanıyor. Diğer yandan kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişim gösteren kademeli geçiş süresi getirildiği biliniyor.

Bunun ve buna benzer yaş sınırı Emekli Sandığı ve Bağ-Kur içinde getirilmişti.

EYT SON DAKİKA AÇIKLAMALARI

MHP LİDERİ BAHÇELİ’DEN EYT AÇIKLAMASI

“Bizim seçim beyannamemizde bu konu var. Ayrıca milletvekili arkadaşlarımız bu konu üzerinde de çalıştılar. Hatta meclise bir teklif de sundular. Ancak 49 milletvekiliyle bunu çıkartmamız mümkün değil. Birde bunun şu anki maliyeti Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı iç ve dış sorunlar içerisinde ille de bunu çıkartacağız diyerek kimseyi kandırmaya da gerek yok. Şu an için bunun çıkması mümkün değil.”

BİNALİ YILDIRIM’DAN EYT AÇIKLAMASI

Ben bu konuda ne dedim? ‘Biraz sabırlı olun, ben takipçisi olacağım’ dedim. Yine aynı şeyi söylüyorum. Sabırlı olun demek, ne demek?. Gayet açık.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN EYT AÇIKLAMASI

“Muhalefet bu konuyu sürekli gündemde tutsa da, bizim gündemimizde yok. Aksi halde sistemimizi çökertiriz. Biz seçim alacağız diye, popülist politika yapmayacağız.

Muhalefetin sırtında yumurta küfesi yok. Olmayacak şeyleri söz veriyorlar. Biz böyle yapamayız”

MHP’Lİ KALAYCI’DAN EYT AÇIKLAMASI

“EYT, 3600 ek gösterge gibi konuları CHP, İYİ Parti, HDP istismar etti. Belediye seçimleriyle bu sorunlar çözülecekmiş gibi gösterdiler.

Bu sorunların çözümü için bizim yaptığımız teklifler var. Bunların çözümü aşama aşama, zamanla olacaktır zaten”

ÇALIŞMA BAKANI ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK’TAN EYT AÇIKLAMASI

“EYT gündemimizde yok” dedi. Kamuoyunun gündemini meşgul eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) hakkında yapılan son dakika açıklamalar ve yeni gelişmeleri sizlere bu haberimizde aktarmaya devam edeceğiz.” 

Bir Yorum

  1. Ali yazar veli bozar
    Emekli olmuşsun ama yasa takıldın.daha önce erken emekli olanlar.onlara verilen maaşlar geri alınsın.yaş farkları faizi ile birlikte

  2. Nıye soz verdiniz o zaman 49 millet vekilleri ile oyuncak mıyız biz donek

  3. Kardeşim biz özel okullarda okumadık 80 doğumluyum ilk okul bitti çalışmaya başladık zenginin çocuğu evde uyurken bizden çatır çatır vergi kesildi şimdi geriye dönük yasa işleyenlerden hakkımı istiyorum ve helale etmiyorum.

  4. EYT HER TÜRLÜ ÇIKACAK BİRİNCİSİ ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİM İÇİN KULLANACAK AKP,SEÇİLMEYECEKLERİNİ BİLE BİLE ÇIKARIP OLUŞACAK OLAN MADDİ SIKINTIYI GELECEK HÜKÜMETE YÜKLÜYECEK,BU DA ONLARIN İLK DEĞİL AMA SON OYUNU OLACAK.ONUN İÇİN AKP'YİDE EYT'YİDE İSTEMİYORUM

  5. bende akpartiliyim bende eytliyim yazık eti inadına yenildi. eyt konuştu duymadılar görmediler bizi insandan bile saymadılar bunlar yükdediler ama partimiz kaybeti butun büyük şehirlerde yazık ünce ekmek sonra parti o karın doyurmuyor

  6. Eyt istanbul seciminde akp ve mhp ye hakedilen cevabı vermiştir.

  7. Allah rızası için hiç olmazsa 50 yaş ve üzerini emekli edin.
    İnanın iş bulamıyoruz.

  8. Eyt yük diyorlar hediye kontör bile dagıtıyorsunuz eyt sizin yanınızda solda sıfırkalır kusura bakmayın sayın büyük adamlar