Ekonomi

Emlak Vergisinden Muaf Evler

2019 yılı emlak vergisinden muaf olabilmek adına brüt 200 metrekareyi geçmeyecek tek bir konutunuzun bulunmas şarttır. Diğer yandan vergiden muaf olmak için mutlaka bulunduğunu belediyeye giderek “vergi muafiyeti formu doldurup” başvuru yapın.

Ayrıca ödemeyi bugüne kadar yaptıysanız 5 yıla dönük geri ödemelerinizi alabilirsiniz.

Sıfır oranı olan emlak vergisi için evde oturmak şart değil… Emekli maaşı dışında başka bir geliri bulunmayanlarda evini kiraya vererek kendisi de kirada oturması durumunda vergi ödemekte.

Ancak emekliler ile işsiz vatandaşlar kendine ait tek evini kiraya vererek eş veya oğlu ile kızına ait ola evde yaşamaktaysa muaf kapsamı dışında tutulmamaktadır.

34 BİN TL SINIRI VAR

Emeklinin bankada, birikimi ya da ikramiyesi nedeniyle faiz geliri varsa vergi ödüyor. Emekliler ve ev hanımlarının 2018’de 34 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri varsa 2019’da sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanamıyor. Evi dışında gayrimenkulü örneğin; arsası olan da vergi ödüyor.

ÖDEMELERİNİZİN GERİ İADESİNİ TALEP EDİN

Muaf olduğu halde Emlak Vergisi ödeyenler, yersiz ödemenin iadesi için belediyeye itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık Emlak Vergisi’ni isteyebilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli oluyor.

SADECE KİMLİK YETECEKTİR

Engellilerin tek meskenlerine Emlak Vergisi ödememeleri için, engelli olduğunu belgelemesi yeterli. Bunun için dolduracakları formla birlikte engelli kimlik kartının fotokopisini belediyeye vermeleri gerekiyor.

HERHANGİ BİR BORÇ VAR MIDIR?

Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri belediyelerden veya e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmetinden öğrenebililir.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulun bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yapılabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir.

YENİ EMEKLİ OLANLAR

2019’da emekli olanlar, bu yılın Emlak Vergisi’ni ödeyecek. Gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirimde bulunanlar emekli olduğu tarihi izleyen yıldan (2020) itibaren sahip olduğu tek konut nedeniyle vergi ödemeyecek. 2018’de emekli olanlar ise bu yıldan itibaren vergi ödemeyecek.

KÖY VE MAHALLE

Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ertelenmişti. Yani, bu köylerde yaşayanlar da Emlak Vergisi’nden muaf. Muafiyet süresi içinde Emlak Vergisi ödemiş olanlar, ödemelerini faizsiz olarak ilgili belediyeden geri alabilirler.