Ekonomi

En Düşük Emekli Maaşının 1600 TL Olması Konusu Gündemde

2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşlar intibak yasasının çıkmasını umuyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin intibak için TBMM’yi adres göstermesi, Türkiye emekliler Derneği’nin de konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımasıyla konu yeniden gündeme geldi. 

Eğer masada duran düzenlemeler gerçekleşirse emekli maaşları yeniden hesaplanacak ve özellikle asgari ücretin altında maaş alan emeklilerin maaşları asgari ücret seviyesine çıkacak. 

İNTİBAK YASASI YENİDEN GÜNDEMDE

Gündeme gelen intibak yasasına ilişkin iki düzenleme seçeneği masada duruyor. Emekli maaşları arasında farkın kapatılması adına uygulamaya konulabilecek birinci düzenlemede daha önceden kabul edilmiş yasada olduğu gibi maaşlara 355 liraya ulaşan zam yapılabilir. Diğer seçenek ise en düşük emekli maaşının o yılki asgari ücrete eşitlenmesi şeklinde. 

Eğer bu düzenlemeler kabul edilirse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK detaylı bir çalışma gerçekleştirecek. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişinin maaşı yeniden hesaplanacak. Ayrıca bu düzenlemeler ile emeklilere prim ödemelerine ve hizmet sürelerine göre farklı zamlar söz konusu olacak.

Bu konuda atılan daha önceki adımda emekli maaşlarında 50 lira ile 350 lira arasında değişen zamlar yapılmıştı. Konuya ilişkin uzmanlar yaptıkları açıklamalarında yeniden düzenleme ile a zam oranlarının bu seviyelerde olabileceğini söylüyorlar. 

TALEPLER KABUL EDİLİRSE ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ OLMAYACAK

Türkiye’de en düşük emekli maaşı alan vatandaş 935 lira seviyelerinde bir ödeme alıyor. Eğer düzenleme hayata geçilirse en düşük emekli maaşı o dönemin asgari ücret seviyesine çıkarılacak. Buda bazı emekli maaşlarında ciddi artış demek olacak ve emekli vatandaşların yüzünü güldürecek. 

Kamupersoneli.net – ANKARA