Ekonomi

En Düşük Emekli Maaşının Asgari Ücret Seviyesinde Olması Gündeme Geldi !

Bilindiği gibi Türkiye’de 12 milyon emekli bulunuyor. Emekliler daha iyi maaş alarak daha iyi şartlarda yaşamak istiyorlar. Son yıllarda emekli maaşlarında çeşitli düzenlemeler yapıldı. 

Emekli maaşlarında seyyanen artışlar ve bankaların verdiği promosyonlarla iyileştirmeler yapıldı. Ancak bunlara ilave olarak emekli maaşlarına yeni iyileştirmeler gündeme geldi. Şu anda masada emekli maaşları için dört ayrı formül bulunuyor.

600 – 700 TL’Yİ BULAN ARTIŞ YAPILABİLECEK

Şu anda mevcut uygulamaya göre en düşük emekli maaşı 900 TL civarındadır. Bu teklife göre en düşük emekli maaşının o dönemin asgari ücreti seviyesinde olmasını öngörüyor. Diğer maaşlar bunun üzerinde belirlenecek. Böylece düşük maaş alanların ücretlerine 600 – 700 liraları bulan artış yapılabilecek. Bu yıl için asgari ücret 1.603 lira olarak uygulanıyor.

‘YASA ÇIKMALI’ KARARI

Bilindiği gibi 2000 yılından önce emekli olan SSK’lılar için intibak yasası çıkarıldı. Çıkarılan yasa ile 335 TL’yi bulan zamlar yapıldı ve maaş farklılıkları giderilmişti. Ancak bu uygulamadan Bağ-Kur’lular 2000 yılı sonrasında emekli olanlar yararlanamadı. Şu an ise Anayasa Mahkemesi tarafından yasa çıkmalı kararı verildi. Bu karar ardından gözler Türkiye Büyük Millet Meclisine çevrildi. Yeni bir yasa çıktığında 2000 yılı ve sonrası emekli olanların da maaşları arasındaki farklılıklar giderilebilecek.

YÜZDE 5 ZAM BEKLENİYOR

Posta Gazetesinin aktardıklarına göre Temmuz ayında tüm emeklilerin maaşlarına zam yapılacak. Bu zam için enflasyon rakamları beklenmektedir. Bugüne kadar çıkan enflasyon oranlarına göre uzmanlar çeşitli açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda uzmanların hesaplarına göre Temmuz ayındaki zam yüzde 5’i bulacak. Bu bağlamda memurlar ve memur emeklileri de fark alabilecektir.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA