Ekonomi

Enerji Bakanı Albayrak: Bu Son Kışımız Olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapan Berat Albayrak, doğalgaz açıklamalarda bulunarak en ufak bir kaygının yaşanmayacağını belirtti. Bakan Albayrak ayrıca yapılan proje detaylarından bahsetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, gazda endişe yaşanan son kış olacağını belirterek, “Allah’ın izniyle seneyi, olağandışı bir olay olmadıktan sonra doğalgazda arz noktasında en ufak bir kaygı, endişe taşımadan geçireceğiz.” açıklamasını yaptı.

Bakan Albayrak, Türkiye’nin enerji ithal eden ülkeler arasında 10 yıl sonra ihraç edebilecek bir noktada bulunacağını ifade etti.

Bakan Albayrak’ın açıklamalrından satır başları;

YERLİ ATAK KAYNAKLARI

“Kömürde, 2016’da yerli kaynaklar ve yerli rezervler noktasında çok önemli bir başarıya imza attık. 2016’da elektrik üretiminde yerli kaynakların oranını iktidarımız dönemindeki en yüksek seviyeye, yüzde 49.3’e çıkarak… Yerli kömür, hidroelektrik santraller, güneş, rüzgâr, tüm bu yerel kaynaklardan üretilen enerji toplam üretimimizin içerisinde yüzde 49.3’e çıktı. İnşallah 2020’lerde, enerjimizin 3’te 2’sini yerli kaynaklarımızdan sağlamayı hedefliyoruz. 2017’de ise yüzde 50’yi geçecek inşallah. Yerli kaynaklarınızın oranını 3’te 2’ye çıkardığınızda çok önemli bir mesafe kat ediyorsunuz. Zor dönemde yetecek altyapıya sahip olmayı da hedefliyoruz.

Yerli kömür, güneş ve rüzgârda da en az 5’er bin megavat civarı bir yatırımla biz 2023’e kadar 15 bin megavat sisteme yerli kaynaklara dayalı santrali devreye alacağız. Kömürde yeni süreci başlattık. Önümüzdeki hafta inşallah güneşte, YEKA modeli dediğimiz bin megavatlık Karapınar projesinin süreci başlayacak. İnşallah yaz bitmeden de bin megavat RES’te ihaleyi gerçekleştireceğiz. Tüm bu projelerle birlikte güneş, rüzgâr ve yerli kömüre dayalı yerli kaynaklara dayalı üretim stratejimizi hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

ALTYAPIDA KRİTİK PROJELER

“Yeni dönemin enerji yatırımlarında dikkate aldığımız üç referans noktası var. Bir; yatırımın yapıldığı yerin arz güvenliği ihtiyacına göre yatırım önceliklerimizi belirleyeceğiz. Yani bu bölgede enerji fazlalığı varsa benim öncelikli yatırım listemde değil. Ama enerji açığı varsa, ben Türkiye’nin diğer ucundan 1500 kilometre iletim hattı kurup oraya elektrik sağlıyorsam, tıpkı Marmara Bölgesi gibi, o zaman orayı önceliklendireceğim.

İki; o bölgedeki o üretim tesisi ya da kaynak maliyet açısından ne kadar uygulanabilir?

Üçüncüsü de; iletim hattı altyapısı ne kadar uygun? 100 milyon dolar yatırım yapacağım ama içinde 200 milyon dolar altyapı, iletim yatırımı yapıyorsam, astarı yüzünden pahalıya geliyor.

Marmara, Türkiye elektriğinin neredeyse üçte birini tüketiyor. Türkiye’nin bir ucundan Marmara’ya elektrik taşıyoruz. Marmara ve Trakya’da üretimi artırmamız lazım. Yerli kaynağım varsa önceliklendireceğiz. Çok önemli altyapı projeleri hazırladık, yakın dönemde anons edeceğiz.” açıklamalarında bulundu.

GAZDA ENDİŞE OLMASIN BU SON KIŞIMIZ

“LNG ve FSRU’nun yanında depolama alanında kapasite artışı için adımlarımızı belirledik. Geçen sene Meclis’ten geçirdiğimiz düzenleme ile asgari yüzde 20 depolama şartı getirdik. Yılda 50 milyar metreküp gaz tüketiyoruz. Yüzde 20’si kadar yani 10 milyar m3 depolama kapasitesine sahip olalım.

İşte Tuz Gölü depolama projesi. Yaklaşık 15 yılın konusuydu. Bakan olduktan sonra ilk yoğunlaştığımız proje Tuz Gölü oldu. Müteahhitlerle oturduk konuştuk, süreyi 2019’dan 2017’ye çektik. Çünkü artık bizim bir kış daha bu gaz endişesini yaşama lüksümüz yok. Bu son kışımız.

Allah’ın izniyle seneyi, olağandışı bir olay olmadıktan sonra gazda arz noktasında en ufak bir kaygı, endişe taşımadan geçireceğiz.” açıklamalarında bulundu.

Referandum öncesi yaptığı bu açıklamayla, vatandaşlara istediklerini vereceğiz diyen Bakan Albayrak “sadece biraz sabır çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

Kamupersoneli.net | ANKARA