Ekonomi

Enflasyon Karşısında 400 TL Eriyen Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak?

Eylül ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok yukarısında çıkmasının ardından konuya dair uzman görüşleri de geldi. 

Aylık bazda son 15 yılın, yıllık bazda ise son 17 yılın zirvesine çıkan enflasyon rakamları vatandaşlara hayat pahalılığı olarak geri döndü. Başta asgari ücretle çalışan vatandaşların etkilendiği enflasyon rakamlarında ise alım gücü büyük ölçüde azaldı. 

ASGARİ ÜCRETLİ VATANDAŞIN MAAŞININ 400 TL’Sİ ERİDİ

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Sinan Alçın enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Enflasyonun vatandaşlara hayat pahalılığı olarak yansıdığını ifade eden Ekonomist Sinan Alçın, düşük gelirli vatandaşların alım gücünün azaldığına dikkat çekti. Bu konuda asgari ücretin revize edilmesi gerektiğini ifade eden Sinan Alçın’ın açıklamaları şu yönde. 

“Yüzde 25’lik bir enflasyon özellikle düşük gelire sahip kişiler açısından satın alma gücünün de yüzde 25 oranında erimesine yol açıyor. Dolayısıyla yeni dönemde başta asgari ücret olmak üzere, ücret artışlarının revize edilmesi gerekiyor. Tabii bunun da ekonomi üzerinde, orta ve uzun vadede yaratacağı etki bu enflasyonist beklenti ve baskının da artması yönünde olacak. Asgari ücretle maaş alan bir kişi, aslında son bir yılda yaklaşık 400 liralık bir kayıpla karşı karşıya. Yani geçen yıl aldığı 4 maldan birini, bu yıl yaşanan bu enflasyon oranı nedeniyle alamaz hale geldi”

TÜRK İŞ PAZARLIKLAR 2 BİN TL’DEN BAŞLASIN

Türk İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücrete dair yapmış olduğu açıklamalarında enflasyon oranlarına ve son dönemde yaşanan zamlara değinmişti. Bu konuda hükümete seslenen Ergün Atalay asgari ücret konusunda adım atılmasını talep etmişti. Türk İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay bu konuda yapmış olduğu açıklamasında ise pazarlıkların en az 2 bin TL’den başlaması gerektiğini ifade etmişti. 

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. onun da ortasını bulur lar merak etmeyin ….1800

  2. Zaten çok fazla vermez bıktık artık bıktıkkkkkkkkkkkkkk herşeye zam paralar zam yok yeter artık