Ekonomi

Enflasyondaki Yükselişle Memur ve Emekliye Zam Farkı Geliyor

Enflasyonun yükselmesi memur ve emekliye fark zammının doğmasına neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayında TÜFE’nin yüzde 1.49, Temmuz-Kasım dönemindeki 5 ayda ise yüzde 4.97 arttığını belirtti. Yükselen enflasyon nedeniyle Ocak ayında memur ve memur emeklilerine 2 puan enflasyon farkı; işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine de yüzde 6 zam öngörülüyor.

3 Ocakta Kesinleşecek

Milyonlarca memur ve emeklinin alacağı zam ve enflasyon farkı, 3 Ocak 2018 tarihinde açıklanacak 6 aylık enflasyon ile kesinleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri olan işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına her 6 ayda bir, geçmiş 6 aylık TÜFE oranında zam uygulanıyor. Temmuz-Kasım dönemindeki 5 ayda TÜFE yüzde 4.97 gerçekleştiği için Aralık ayında TÜFE artışı sıfırda kalsa dahi yüzde 4.97’lik zam uygulanması kesinleşti.

TÜFE Yüzde 1 Artarsa Yüzde 6 Zam Uygulanacak

Bu ay hesaplanacak enflasyonun ise dolar kurunda yaşanan hareketlilik ve zamların dolayı yüksek çıkması öngörülüyor. Aralık ayında TÜFE’nin yüzde 1 artması halinde SSK ve Bağ-Kur emeklileri yeni yılda yüzde 6 oranında zam almış olacak. TÜFE’nin yüzde 1.5 civarında çıkması halinde ise zam oranı yüzde 6.5 seviyelerine kadar çıkacak.

1 Puanlık Artış Kesinleşti

Memur ve memur emeklilerine, hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşme gereği yeni yılda yüzde 4 zam uygulanacak. 2017 yılının Temmuz – Kasım döneminde TÜFE yüzde 4.97 gerçekleştiği için şimdiden yüzde 0.97, yani yaklaşık 1 puanlık enflasyon farkı kesinleşti.

Yüzde 1,5 Olursa Yüzde 2,5 Enflasyon Farkı

Aralık enflasyonunun yüzde 1 artması halinde memur ve memur emeklileri yılın başında yüzde 4 zam artı yüzde 2 enflasyon farkı almış olacak. Aralık enflasyonunun yüzde 1.5 olması halinde ise yüzde 4 zammın yanı sıra yüzde 2.5 enflasyon farkı ödemesi gerçekleştirilecek.

Kamupersoneli.net – ANKARA