Ekonomi

Engelli aylığı alma şartları nelerdir? Engelli aylığı ne kadar oldu

Engellilerin yoksulluğa düşmemesi adına engelli aylığı uygulaması yürütülüyor. Engellilik oranına göre engelli vatandaşlara belli tutarlarda maaş bağlanıyor. Bu maaşı alabilmek için bazı şartlar var. Bu şartlardan ilki Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Kurulu raporuyla engelli olduğunun tespit edilmesi. Engelli aylığı bağlanabilmesi için aylık bağlanacak engellinin 18 yaşın üzerinde olması da gerekiyor.

EN DÜŞÜK YÜZDE 40 OLACAK

2022 sayılı Kanun’a göre; yardımlardan yararlanabilmek için Sağlık Kurulu raporuyla belirlenen engellilik oranının en düşük yüzde 40 olması gerekiyor. Diğer şartlarla birlikte yüzde 40 ila yüzde 69 engellilik oranı bulunan engellilere 1059.64 lira, yüzde 70 ve üstü engellilik oranı bulunan ve başkasının bakımına muhtaç engellilere ise 1589.47 lira aylık bağlanıyor. 18 yaşından küçük engellinin maaşı yakınına veriliyor.

YAŞLIYA BAKIM PARASI

Engelli vatandaşın yanında çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç olanların bakımını üstlenenlere de 1000 lira civarı evde bakım parası var. Bu maaş için de sağlık kurulu raporu alınacak. Maaş için yüzde 50 ve üzerinde engelli olma şartı var. Raporun ‘ağır engelli’ bölümüne ‘evet’ yazılmış olması da isteniyor. Evdeki kişi başına düşen gelir de 847 liradan az olmalı. Bu aylık, bakıma muhtaç kişiye değil bakımı yapan kişiye ödeniyor.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA

Bir Yorum

  1. Meb %70 engelli raporum çıktı çalışamıyorum aynı evde annem ben 17 yaşında oglum ve anlam var bir tek anlam ssk li annemde dedemden kalma 800 tl alıyor bana maaş baglanabilirmi

  2. Eşim 34 yaşında sağ kolu yok kaza geçirdi 4 yıl oldu emekli olamıyor engelli raporu 60 yardımcı olurmusunuz

  3. Eşim 34 yaşında sağ kolu yok kaza geçirdi 4 yıl oldu emekli olamıyor engelli raporu 60 yardımcı olurmusunuz

  4. Eşim 34 yaşında sağ kolu yok kaza geçirdi 4 yıl oldu emekli olamıyor engelli raporu 60 yardımcı olurmusunuz

  5. Eşimin maaşı 6 kişiye bölünüyor fakat 90 lira kişi başına fazla çıkıyor başka mal mülk yok bize 2022 maaşı baglanirmi