Ekonomi

Engelli Çocuğu Olan Çalışan Anneler Dikkat: Erken Emeklilik Hakkı

Sosyal güvenlik sistemi kapsamında önemli birtakım haklar sunuluyor.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK HAKKI

Konu ile ilgili olarak bu haklar arasında engelli çocuğu olan anneye erken emeklilik, çalışanlara sigortalılığın sona ermesinin ardından 100 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilme, Türkiye’de tedavi edilemeyen hastalıkların yurt dışındaki tedavi masraflarının karşılanması yer alıyor.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile gerçekleşen sosyal güvenlik reformu dünyadaki birçok ülkeye sunduğu haklar ve kapsamı ile örnek oluyor.

Konu ile ilgili olarak sistem ile toplumun tüm kesimlerine önemli haklar sunuluyor. Buna göre engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik hakkı veriliyor. 

Bunun yanı sıra sürekli bakıma muhtaç derece olan ağır engelli çocuk sahibi olan kadınların prim ödeme gün sayılarına 4’te 1 oranında ilave yapılırken engelli çocuğu bulunan sigortalı annelerin daha erken emekli olmaları sağlanıyor.

Ayrıca bu sistem kapsamında en fazla 3 deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavisinin giderleri karşılanıyor. Tüm bunların yanı sıra doğum yapan sigortalılara ya da sigortalı olmayan eşin doğum yapması halinde erkek sigortalıya emzirme ödeneği veriliyor.