Ekonomi

Erhan Nacar Uyarıyor: Bir Günlük Sigorta ile Erken Emekli Olabilirsiniz

Bir günlük sigorta ile erken emekli olabilme şansınız var mı? Erken emekliliğe ilişkin açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Erhan Nacar, ilk işe giriş sigorta tarihi ne kadar eskiyse, o kadar erken emekli olabilme şansınızın bulunduğunu belirtti.

Erken Emekli Olabilir Miyiz?

SGK Uzmanı Erhan Nacar, açıklamalarında; “18 yaşında sigorta yapıldığında, 10-15 yıl sonra SGK’da emeklilik hakkı sırasında ilk işe giriş sigorta tarihine bakılıyor. Giriş tarihi ne kadar eskiyse, o kadar erken emekli olabiliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Yurt dışında yaşayan gurbetçilere de seslenen Nacar, “Emeklilik başvurusu yapacak mavi kart sahipleri, 31 Aralık’ta yapılacak zam öncesi ödemelerini yapsınlar” sözlerine yer verdi.

Erken emekliliğe ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Erhan Nacar, sigorta sistemi, erken emeklilik ve yurt dışında yaşayan mavi kart sahiplerinin emeklilik haklarıyla ilgili detaylı bilgilendirmede bulundu.

Deneme Süresi Diye Bir Durum Yok

Erhan Nacar, SGK tarafından işçinin işe başladığı andan itibaren sigortalı olmasının hükmedildiğini vurguladı. Halk arasında bilinen ‘deneme süresi’ adı altında bir durumun kanunda yeri olmadığını vurguladı.
Bununla birlikte işe başlayan kişilerin 18 yaşına girdikten sonra sigortalarının da başlaması gerektiğini kaydetti. Nacar, bugün gelinen şartlarda işverenlerin kaçak işçi sisteminden yararlandığı için, çalışanların bunu önemsemediğini ve “sigortam çok önemli değil, ben maaşımı alayım, evimi geçindireyim” düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizdi.

Bir Gün Sizi Erken Emekli Yapabilir

SGK Uzmanı Erhan Acar; “18 yaşında sigorta yapıldığında, 10-15 yıl sonra SGK’da emeklilik hakkı sırasında geriye dönük, ilk işe giriş sigorta tarihine bakılıyor. Giriş tarihi ne kadar eskiyse, erken emekli olabiliyorsunuz ve bir günün bile sizi erken emekli edebileceği bir sistemdeyiz şuan” sözlerine yer verdi.

Söz konusu durumda ailenin de büyük rolü olduğunu vurgulayan Erhan Nacar, ailenin kızının veya oğlunun sigortasıyla ilgilenip işverenin sigortasının başlatması gerektiğini dile getirirse hem çalışan çocuğun ileride emeklilik sırası için doğru bir işlem yapmış olacağını hem de kaçak sigortalılığın da önüne geçilmiş olacağının altını çizdi.

Yurtdışında Yaşayan Türkler Türkiye’den Emekli Olabilir

SGK Uzmanı Erhan Nacar, yurtdışında yaşayan Türklerin emekliliklerine ilişkin açıklamasında; “Yurtdışında 20-25 yıl boyunca çalışan vatandaşlar, bu çalışma sürelerinin hizmet dökümünü alarak gelip Türkiye’ye müracaat yapmaları halinde kendilerine 3201 sayılı kanun gereği bir borçlanma çıkıyor. Mart kart sahipleri bu borcu ödediğinde kendilerine Türkiye’den emekli olma hakkı veriliyor. 

Senede iki kere zam yapılıyordu, 2017’den itibaren bu zam yılda bir kereye düşürüldü, bu kapsamda 31 Aralık 2017 tarihinde zam var. Yani Avrupa’da yaşayan Türkler 2018’den önce Türkiye’ye gelip ödemelerini yapıp emeklilik müracaatlarını yapmaları gerekir, aksi takdirde daha fazla ödeyecekler” dedi.

Yüksek Maaş Almaya Engel

SGK Uzmanı Erhan Nacar, ne kadar maaş alınıyorsa bunu SGK’ya prim kazanç olarak bildirmesi gerektiğini, bu durumun bildirilmesi ile de yüksek maaş alınabileceğini aktardı.

Nacar; “Maaşın bin 500 TL’si bankaya yatırılıp SGK’ya bildirilip geri kalan 500’ü elden veriliyorsa, yüksek maaş almada engel oluşur. Bu durumda iş veren de devletten vergi kaçırıyordur. Böyle bir durumda mağdur olmamak için kişiler aldıkları maaşı elden değil, banka üzerinden almalıdırlar. Yüksek emekli maaşı almak için de, aynı ikametgah adresinde birden fazla sigortalı işte çalışabilirsiniz, SGK’da bunların toplamı prim kazanç olarak sayılır”

İşverenlerin bu konuda ihmallerinin olduğunu belirten Erhan Nacar, ALO 170 (Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi) veya Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ALO 150 hattına ihbarda bulunabilineceğini kaydetti.

SGK Uzmanı Erhan Nacar, çalışan 2 bin TL maaş alıyorsa bunu SGK’ya prim kazanç olarak bildirmesi gerektiğini, böylelikle yüksek maaş alınacağının altını çizdi.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Ben altı ay çalıştım çalıştığım yer sikortami yaomamis dava açtım ama avukat tutacak param yok davayla ilgilenemedim benim istediğim bunun gibileri devletinden vergi kaçırıyor hayat zengin kişiler devletimiz böylesine ceza kesimler vede benim kimsem yok yaşadığım bazidoyi korkak biriyim bunuda biliyorlardı ne yapmam gerekiyor bilmiyorum büyük davayı kaybetmiştir çünkü takip edemedim parasizliktan

  2. 1990 da sigorta girişim var bir ay sonra çalışmadım 51 yaşındayıp para yatırıp emekli olabilirmiyim

  3. Erhan hocam geri dönük sigorta silinebilir mi ben bir iş buldum özel güvenlikte başvurdum ama sigortali oldugum çikti aslinda ben zanediyordumki işe girmeden evvel inşaatt çalişiyorum bir iki gün kala sigortami çikiş veririm sonra özel güvenlikte çalişirim öyle olmadi iki iş yerinde sigortam yatiriliyormuş birinde çikişimi vermemiş bir digeri de sigortami yapmiş yani 21 ve 21 ocakta sigortam var 2 martta çikişimi yaptim her ikisinde benim bu iki işyeri sigortasi sifirlanma olasiligi varmi diye soracaktim varsa ne yapabilirim ortada tam 10 günluk sogorta var bunu acilen sifirlamam lazimki hemen özel güvenlikte çalişayim teşekur ederim Allah sizden razi olsun

  4. iyi geceler Esimin 1986 da sigorta başlangıcı var 1992 de tekrar Etibank ta çalışırken vefat etti sigortasına baktirdim askerlikte için de ama 900 günden yüz kusurgun eksik onuda borçlanarak emekli olma şansım yokmu sayğilar

  5. 30 yıl hizmet var yıpranma ve askerlik 38 yıl 4ay 2017yılında emekli oldum Polis memuru olarak 2450TL maaş alıyorum lise mezunu 2/6 derece normal ilgi alabilirmiyim

  6. Hoca seker hastasiyim aynı zamanda fmf hastasiyim akdeniz ateşi 2300 pirimim var 42 yaşındayım günde iki sefer insulin kulanıyorum vergi indirimi alıp 3600 emekli olabilirmiyim

  7. Eşim 1964dovumlu 1979 yılında SSK ya giriş yapmış sadece 5günü var 3cocuk var nasıl emekli olur Bi yorum Bi akıl verirsen seviniriz Allah razı olsun

  8. 1967 dogumluyum 1990 girisim ve 1500 gunum var iki tanede cocugum var borclanim ne zaman emekli olurum 3600 gunle cevaplarsaniz cok sevinirim

  9. Erhan bey hayırlı geceler, bir sorum var benim, aynı aylar içerisinde iki farklı iş yerinden sigortalandım. Emekli olduktan sonra fazla sigorta primlerini sgk dan isteyebilirmiyim teşekkür ederim

  10. Merhaba iyi günler 20.06.1996 sigorta girişim var 2000 yılında yaşımı buyuttum emekli olmam için hangi yıl sayilir