Ekonomi

Erken Emekli Olmak İsteyenler Dikkat ! Bu 12 Yöntem İle Erken Emekli Olabilirsiniz

Her çalışan haklı olarak bir gün emekli olmayı hayal ediyor. Ülkemizde bunun yolu da belli sayıda gün prim ödemek, belli yaşa gelmek ve belli bir sigortalı yılını doldurmak isteniyor. Ancak birçok insan belli dönemlerde çalışamıyor, ya da çalışsa bile sigortası yapılmamış oluyor ve primlerini tamamlayamıyor.

FIRSATI KAÇIRMAYIN

Takvim’den Faruk Erdem’in aktardıklarına göre yasalarımız geçmiş yıllarda çalışılmayan dönemler için geriye dönük ödeme imkanı tanımıyor. Ancak bazı istisnalar ile toplu ödeme yaparak bu günleri satın almak mümkün olabiliyor. Böylece yıllarca çalışmadan toplu ödeme ile erken emeklilik de sağlanıyor.

YASADA SIRALANIYOR

Sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. Maddesi ile düzenlenmiş durumda.

1) Kadınlar sigortadan sonra üç çocuğa kadar doğum borçlanması yaparak 2160 günü toplu ödeme ile satın alabiliyor.

2) Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri toplu olarak ödemek mümkün.

3) Emekli sandığına tabi çalışan memurların, personel mevzuatına göre ücretsiz izin süreleri borçlanılabiliyor.

4) Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.

5) Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanılabiliyor. Normal staj ve çıraklık süreleri ise borçlanılamıyor.

6) Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri de borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.

7) Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün.

8) Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanılıyor.

9) Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanma imkanları bulunuyor.

10) Part-time çalışanlar, 30 günden az çalışması olanlar, ücretli öğretmenler bu süreleri borçlanarak 30 güne tamamlayabiliyor.

11) Sigortalı olmaksızın, yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmi öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı borçlanma hakları bulunuyor.

12) Yurtdışında çalışanlar bu süreleri, yurtdışında bulunan kadınlar ise 18 yaşından sonra geçirdikleri süreleri borçlanarak emeklilik hesabında kullanabiliyor.

ANNEYE 6 YIL ASKERE 1 YIL

Kadınlar sigortadan sonra doğumları üç çocuk için borçlanarak yaparak 6 yıl yani 2760 gün prim kazanabiliyorlar. Eğer yaş ve yıl şartları tamamsa 6 yıl beklemeden erken emekli olabiliyorlar. Erkekler ise sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak işe giriş tarihlerini geri çekebiliyor ve 1 yıl erken emekli olabiliyor. Ayrıca sigortadan sonraki askerliklerde borçlanılarak prim kazanılıyor. Yedek subaylar ise 12 aylık dönemin primini kullanabiliyor yıpranma ile 3 ay daha kazanıyor.

Bir Yorum

  1. 18ay.askerlik.yaptim.yatiracam.ama.16ay.yatıracaksin diyorlar.tam.ikiyilim var

  2. Ben yurdisinda calisiyom pirimi turkeye akdirsam emekli olurmuyim 1986 sikortam VAr ne zaman emekli olurim saglar

  3. Benim üç çocuk sigortadan önce oldu çalışıyorum ama üç çocuklu olarak kayıptayım nolcak simdi

  4. ben 38 yaşındayım 22 08 1995 girişliyim n zaman emekli olurum 18 ayda askerlik yaptım

  5. 01 05 1989sgk girişim olup5901 toplam gün sayım var ne zaman emekli olabilirim

  6. Çıraklık girisim1992 bu staj sayiliyo diyorlar 2005 den buyana yatıyor yaşım 42ben nezaman emekli olabilirim

  7. 1981 sigorta giriş 3180 günüm var 54 yasindayim 3600 içi as borçlanır e olbilirmiyim

  8. 2003 de sigorta girisim var 1972 dogum tarihi pirim gun sayisi 1800 gun ve calismiyorum evli cocuklular icin imkan var bekarlar icin negibi imkan var nasil emekli olabilirim pirim odeyecek imkanim yok bunun cevabini verirmisiniz neyapmaliyim calismak icin ayakta duramiyorum okul durumu ortaokul duzeyinde bunun icin ne yapilmali

  9. 38 yaşındayım 01 08 1997 yılında sigorta başaldı kaç yaşında emekli olabilirim 2 çocuğum var doğum borçlanması ne zaman yapabilirim

  10. Prim eksiğim var çocuklarım önce doğdu bir defaya mahsus ssk lı iken doğmuş gibi bir sistem oluşturulabilir mi çok mağdur kadın var teşekkürler

  11. 54 yaşındayım sigorta başlangıç ı 16/8/1995 5250günüm var nezaman emekli olabilirim

  12. 1998 \ 11 ay girişim var 2400 günüm var 44 yaşındayım eksik günlerimi nasıl yapabilirim

  13. Ben 08.06.2001 girişim var 31 0cak ışten çıktım %45 raporum var malulen emekli olma şansın bide 19 ay askerlik yaptım

  14. Normal askerlik er olarak yapan yıpranmıyormu.çıraklı.ve sıtejerlik yapanlar inssn değilmi bu adaletsizlik KKK.