Ekonomi

Erken Emekli Olmak İsteyenlere 'Hizmet Tespiti'Müjdesi

Herhangi bir işyerinde çalışan binlerce vatandaş emeklilik hayali kuruyor. Emekli olmak adına gereken koşulları sağlama gayreti gösteren çok sayıda vatandaş bu şartların tamamlanmasının ardında emekli olmayı planlıyorlar. 

Binlerce çalışan emekli olabilmek için gerekli olan Prim Şartı, Yaş Şartı ve Gün Şartını tamamlamaları gerekiyor. 

Emekli olmak için gerekli şartlardan prim şartında eksiklik bulunan çalışanlar hizmete tespiti ile primlerini tamamlayabilir ve erken emekli olabilirler. İşte detaylar,

HİZMET TESPİTİ İLE ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİZ

Çoğu çalışanın en büyük sorunlardan biri işe başladıklarında hemen sigorta ödemesi yani prim yatırılmamasıdır. 

İş hayatına başlama sürecinde çalışanların büyük bir kısmının yaşadığı bu sorun ile ilgili TÜİK tarafından yapılan bir araştırmada Türkiye’de çalışanların yüzde 34.7’si yani 10 milyon kişi sigortasız çalışıyor.

Sigortasız olarak çalışan vatandaşlar açacakları Hizmet Tespiti davasıyla sigortasız çalıştıkları bu sürelerin primlerini tamamlayabilirler.

HİZMET TESPİTİ DAVASI AÇMANIZ GEREKİYOR

İşveren, aldığı personeline ilişkin, sigortasız çalıştırdığı süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) işe giriş bildirgesi vermemişse, eksik prim veya gerçek kazanç üzerinden bildirim yapmışsa, ‘hizmet tespit davası’ açılabiliyor. 

Peki Hizmet tespiti asıl açılır? Şartları nelerdir? 

Primlerinin tamamlanmasını isteyen bir vatandaşın hizmet tespiti davası açmasının ilk şartı, çalışanın hizmet davası açabilmesi için sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde başvuru bulunması gerekiyor. Eğer beş yılı aşmışsa süreç işlemiyor. Ayrıca çalışan hayatta değilse ve hak sahibi bu davayı açmak istiyorsa 5 yıllık hak düşürücü süre çalışanın vefatından itibaren başlar.

YARGITAY İŞÇİLERİ HAKLI BULDU

Hizmet tespiti konusuna ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na açılan davada, Yargıtay işçileri haklı buldu. Açılan davada Sosyal Güvenlik Kurumu “İşveren kuruma prim ödemedi” diye alınan kararın iptalini istese de Yargıtay primin tahsil edilme görevinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda olduğunu vurgulayarak işçilerin haklılığını onayladı. 

DELİL VE ŞAHİTLERLERİNİZ VARSA HİZMET TESPİTİ DAVASI AÇABİLİRSİNİZ

Hizmet Tespiti davaları için en önemli noktaları delil ve şahitler oluşturuyor. Eğer hatırı sayılır bir şahit veya delile sahipseniz iş mahkemesine hizmet tespiti davası açabilirsiniz. 

Hizmet tespiti davalarında şahitler ve deliller büyük önem arz ediyor. Hizmet tespit davası açmak için delil olarak kullanılabilecek kalemler şunlar: SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, esnaf sicil kaydı, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi.

Kamupersoneli.net – ANKARA