Ekonomi

Eşinin Bilezikleri ile Başladı, Şimdi Dünyaya İhracat Yapıyor

Eşinin bileziklerini bozdurarak savunma sanayisi ve uzay teknolojileri alanında test cihazları üretmeye başlayan girişimci Zafer Durusoy’un 11 yılda kurduğu şirket, 6 ülkeye ihracat yapmaya başladı.

Zafer Durusoy, Hacettepe Teknokent’te faaliyetlerini sürdüren Nanovak şirketinin sahibi. Şirketin sahibi Zafer Durusoy, firmayı 2006 yılında kurduklarını aktararak, KOSGEB’in sunduğu desteklerden yararlanarak büyüdüklerini belirtti.

Eşinin Bilezikleri ile Şirket Kurdu

Girişimci Zafer Durusoy, çok zengin bir aileden gelmediğini, çok küçük bütçelerle bu işe başladığını aktardı. Durusoy, eşinin bilezikleri ve kendi kaynaklarıyla bu işe başladıklarını belirterek, devletten aldıkları destek ile moral bulduklarını aktardı. Tek başına bu işi kesinlikle yapamayacağını belirten girişimci Zafer Durusoy, savunma sanayisi ve nano teknoloji alanında çalıştıklarını belirtti.

Yan Cihazlar Üretiliyor

Toplumda çok bilinmeyen vakumlu sistemler ürettiğini belirten Zafer Durusoy, bu sistemlerin savunma sanayisi üzerine uygulamalarına ilişkin çalıştıklarını bildirdi. Sanayi ürünlerinin testlerinde kullanılan yan cihazları ürettiklerini belirten Zafer Durusoy, çeşitli cihazların olduğunu belirtti. Durusoy, doğrudan silah yapımında yer almadıklarını belirterek, sensör ürettiklerini aktardı.

TÜBİTAK ve ASELSAN için uzay simülatörleri de geliştirdiklerini belirten girişimci Zafer Durusoy; “Bu simülatörlerde ne yapılıyor? Uzaya gidecek olan kamera, mercek ve elektronik cihazlar önce burada test ediliyor. Müşteri, testi geçen ürünün uzayda da çalışacağını biliyor” açıklamasında bulundu. 

Yerli Katkı Yüzde 75

Girişimci Zafer Durusoy, ilk cihazlarını 2008 yılında İngiltere’ye sattıklarını belirtti. İngiltere’de bir firmadan ürün aldıklarını belirten Zafer Durusoy, yerli katkının yüzde 75 olduğunu belirterek kalanını dışardan aldıklarını aktardı.

İngiltere’nin dışında Mısır Milli Araştırma Merkezine ürün sattıklarını dile getiren Zafer Durusoy, Pakistan, Ürdün, Irak ve Suriye’nin de bu zamana kadar cihaz gönderdikleri ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Girişimci Zafer Durusoy, yılda 30-40 cihaz üretme kapasitesine sahip olduklarını açıkladı.

İhracata Nasıl Başlandı?

Girişimci Zafer Durusoy kurdukları firmanın ihracat hikayesini şu şekilde aktardı:

“Bizim buradaki mallarımıza yerli katkımız yüzde 75 civarında. Kalanını ithal ediyoruz. Mal aldığımız firma bizi tanıyınca onlara parça sevkiyatına başladık. O firmaya sistem de gönderdik. Bu sektör çok iddialı. Sektörde büyük bir rekabet ve arz fazlası olduğu için bu sektörde mal satmak çok zor. Bugüne kadar Avrupa’da sistematik satışa teşebbüs etmedik ancak bunun hazırlığı içindeyiz.” 

Kamupersoneli.net – ANKARA